Can Peitx Tiana

Maresme
Carrer de la Riera de Tiana, 16

Coordenades:

41.48347
2.2662
438739
4592689
08282-71
Patrimoni immoble
Edifici
Eclecticisme
XIX-XX
1880
Dolent
Enderrocat el 2016
Legal
BPU, Nivell C i D (núm CPAA 71) 17/07/2002
IPA 9141
Fàcil
Residencial
Privada
8827431DF3982H
Àlvar Sáez Puig

Edifici civil. A la façana hi ha alguns elements de tipus neoclàssic, com una sèrie de columnes que tanquen un espai semicircular de la part frontal.
No obstant la manca de criteris per valorar l'edifici, ja que no ha estat possible accedir-hi per fer la descripció tipològica, cal dir que destaca un interessant mur que tanca el jardí que el circumda. La part superior del mur presenta una forma ondulada que visualment alleugereix el volum del mur.
L'entrada al jardí es fa a través d'un reixat de ferro, amb reganyols decoratius i un fanal incorporat a la part superior, amb les inicials R. O.

Construït l'any 1880. el mur probablement és superior.
"El vell edifici de Can Peitx, a la Riera de Tiana, ja és història. En pocs dies les màquines van dur a terme l'enderroc de l'edifici principal. S'hi construiran 20 vivendes, tal com va anunciar La Local-Radio Tiana el mes d'agost de 2017, dividides en 3 blocs que es repartiran per tota la finca. Dues excavadores i altres màquines van entrar la setmana passada pel costat del gran reixat que és l'entrada principal de la mansió. Per fer-ho, ha calgut enderrocar una part del mur de Can Peitx que dóna a la Riera. És, però, la part que no es conservarà ja que el fragment de mur que té la part superior ondulada, a l'altra banda de la reixa, està protegit i, per tant, no s'enderrocarà.
Hi ha altres parts de l'emblemàtica finca d'estiueig que també es protegiran. L'arquitecte responsable de la remodelació d'aquesta finca, Jordi Romeu, creu que valia la pena conservar-les. I és que Romeu afirma, contundent, que Can Peitx no té cap mena de valor arquitectònic "en tot cas sentimental, creu. Així ho argumenta: La galeria circular adosada a la façana de la mansió s'ha desmuntat i es reconstruirà, un cop les noves vivendes estiguin fetes, explica l'arquitecte, ja que així ho estableix el pla director del projecte de rehabilitació de Can Peitx: També s'han salvat de l'enderroc les escales de pedra d'accés a la piscina, i els murs i parets externes. Aquests dos últims elements eren també d'obligatòria protecció.
Romeu, al costat d'alguns elements de pedra treballada que es conservaran
L'arquitecte Jordi Romeu, al costat d'alguns elements de pedra treballada que es conservaran
L'enderroc ha donat poques sorpreses, explica Jordi Romeu, ja que el que s'han anat trobant aquests dies, a mida que les excavadores avançaven, coincideix amb el que ja indicaven els plànols topogràfics que es van aixecar per fer l'obra. L'estat de conservació de la vivenda no era gens bo, ha dit Romeu:
Aquests arbres també són considerats patrimoni mediambiental de Tiana i, per això, es protegiran. També es conservaran les reixes que feien de barana de l'escala que va cap a la piscina. Les va fer un artesà serraller tianenc els anys 50 i Romeu ha considerat que valia la pena conservar-les: mentre durin les obres estaran guardades i, posteriorment, tornaran a instal·lar-les al costat de les escales, allà on eren.
Romeu, que està especialitzat en obres de Puig i Cadafalch, és conscient que remodelar una mansió històrica com Can Peitx aboca a l'etern debat entre conservar per l'antiguitat o bé, fer-ho pel valor arquitectònic:
L'edifici principal de Can Peitx es va construir durant la segona dècada del s.XX, entre l'any 10 i el 20. Posteriorment, els anys d'abans i de després de la Guerra Civil s'hi van fer successives ampliacions. Les darreres millores es van fer els anys 60.
Una curiositat: les ondulacions del mur que dóna a la Riera van ser dissenyades per algun arquitecte que, sota influència gaudiniana, es va basar en un mur molt semblant que hi ha a Barcelona, al carrer Manuel Girona, a la finca de la milionària família Güell, mecenes d'Antoni Gaudí. Les vivendes que es faran a Can Peitx podrien estar enllestides el 2019."

A la casa, del 1880, hi va viure i estiuejar Rosendo Peitx, vicepresident de la Diputació de Barcelona, i un dels cinc fills adoptius que té Tiana. La finca amb el jardí tancat pel mur ondulat que, aquest sí, està protegit pel catàleg, tenia capella pròpia i un celler dins la casa.
Entre el que els promotors han decidit conservar a iniciativa propia, hi ha la piscina. Una joia del romanticisme tianenc de l'època. Era una finca amb elements de tipus neoclàssic, que, juntament amb altres cases similars, donen identitat i caràcter a Tiana i són exemples d'una època en què Isaac Albéniz o Enric Granados feien estades al poble buscant la seva tranquil·litat i inspiració. Isaac Abéniz va viure a la finca de can Peitx abans que aixequessin la casa que ara s'ha enderrocat.

http://lalocal.tianat.cat/can-peitx-ja-es-historia/ Ajuntament de Tiana (2002). Catàleg del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Tiana. Vol. 1. Tiana.