Can Palomeres
Malgrat de Mar

    Maresme
    Camí de Can Palomeres

    Coordenades:

    41.64649
    2.72826
    477371
    4610563
    Número de fitxa
    08110 - 18
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIII-XX
    Estat de conservació
    Dolent
    Es troba en estat ruïnós.
    Protecció
    Legal
    BCIL. 4988-I. Aprovació definitiva comissió urbanisme. 13/07/2005
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 8574
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08109A001000910000QH
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

    Can Palomeres és una masia d'origen medieval que va consolidar-se al segle XVI com una masia clàssica de tres crugies. Al segle XVIII va ser ampliada amb un nou volum al sector de llevant, al costat del qual més tard s'hi va construir un edifici vinculat a l'explotació minera.
    És un edifici de planta rectangular que es composa de tres volums adossats de forma paral·lela. El volum principal, situat al sector de ponent, conserva part dels murs perimetrals, excepte la façana principal de la qual pràcticament no en queden vestigis. Constava de planta baixa, pis i golfes i tenia la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. Entre els elements conservats en destaca una garita situada a l'angle de mestral, de planta semicircular i sostinguda per mènsules de pedra. A la mateixa façana s'hi conserva alguna obertura de pedra carejada. El segon volum s'adossa a llevant i sobresurt respecte l'anterior. És de planta baixa i pis i seguia el pendent de la coberta del volum principal. Té part de la coberta enderrocada i dels nivells de forats, essent l'estat dels existents molt precari. En aquest les obertures també són d'arc pla de pedra carejada. Al cos posterior hi ha una obertura d'arc de mig punt ceràmic que comunica amb les restes d'un cos annex. El tercer volum s'adossa a llevant del segon i tenia dos nivells d'alçat, havent perdut la coberta i els nivells de forjat. És de planta longitudinal i presenta una composició de la façana diferenciada de la masia, amb la presència de nombrosos eixos d'obertures d'arc pla arrebossat i les restes d'una escala. El tractament exterior dels murs és de restes d'arrebossat. Davant la casa hi ha un pati amb les restes de cossos annexes, com també un baluard que la separa del camí.

    La primera notícia documental del mas Palomeres es remunta a l'any 1288. A mitjans del segle XVIII pertanyia a Marianna de Saleta i Palomeras, la família de la qual en mantenia la propietat a principi del segle XX quan fou llogada a la Societat Mines de Fer de Malgrat. Al costat del mas s'hi van construir una oficina i els habitatges per als encarregats. Va ser abandonada a la dècada de 1970.

    Catàleg de Béns Protegits del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Malgrat de Mar (2004). Ajuntament de Malgrat de Mar.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Malgrat de Mar (Maresme). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    LLINÀS, J. (2015). Mines de Can Palomeres (Malgrat, Maresme). Estudi arqueològic. Malgrat de Mar: Ajuntament de Malgrat de Mar.