Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Casa d'habitatges que ha conservat parcialment la tipologia originària; concretament, a l'eix de l'entrada principal, que conté decoració renaixentista.
És una edificació entre mitgeres en cantonada, en la que destaquen la portalada i la finestra que devien formar l'eix principal d'aquest antic edifici situat a la sortida de la vila medieval pel camí Ral en direcció nord. El portal és adovellat de punt rodó. Al seu damunt hi ha un interessant finestral d'estil renaixentista, amb emmarcat de carreus treballats i rematat amb frontó doble que presenta al centre de la part inferior un escut amb un ocell. Els brancals estan formats per sengles pilastres d'estil jònic.
Ja al segle XX l'edifici va ser remodelat substancialment i es va sobrealçar, seguint una línia arquitectònica neutre.
Història
En època medieval el recinte murallat ocupava els carrers més cèntrics del nucli antic. El carrer de Santa Anna constituïa un dels eixos principals. El carrer de Santa Elisabet sortia d’aquest eix cap al portal del Corró, al nord, on enllaçava amb el carrer del corró, seguint el traçat del camí Ral de Barcelona a Vic. Una part del carrer de Santa Elisabet quedava dintre del recinte mural, mentre que el carrer de Corró ja quedava fora. Al llarg del segle XVI aquest eix va constituir un dels principals pols de desenvolupament de Granollers amb la creació d’un raval al carrer de Corró. Tot i això, al primer terç del segle XIV ja s’havia desenvolupat la urbanització del primer tram del carrer en estreta vinculació amb la construcció de l’Hospital dels pobres de Granollers. Al llarg dels segles XVI i XVII es va continuar la urbanització en la zona al nord de l’hospital, en aquest cas amb protagonisme de la promoció privada.
Al segle XIX i, sobretot, a partir del tombant de segle XX moltes edificacions tradicionals, també les que formaven part del nucli antic, van ser objecte d’un procés de reforma o substitució. En el cas de can Medalla l'edifici ha conservat elements interessants d'estil renaixentista en l'eix de l'entrada principal. Segons la inscripció que hi ha a la façana, la casa s'hauria construït l'any 1565. La resta de l'edifici, però, ha estat substancialment reformat al segle XX.
Segons informació oral d'Eustaqui Casals, la família Medalla tenien carnisseria i van construir un grup de cases a la carretera de Caldes al barri de l'estació del Nord. L'autor García-Pey també recull algunes anècdotes de la casa i la família: s'havia dit ca n'Estaper perquè hi vivia una persona que tenia aquest ofici. També s'havia dit can Jepic i ca la Paula de les Mitges, que tenia botiga de gènere divers, però sobretot hi venia mitges. La canalla per fer-la enrabiar la cridaven: "La Paula de les mitges, que les compres a can Sitges" i la festa s'acabava tirant-los una galleda d'aigua (GARCIA-PEY, 1990).
Bibliografia
BAULIES I CORTAL, Jordi (1965). Granollers. Barcelona, Biblioteca Selecta, volum. 372.
CUSPINERA I FONT, Lluís et al. (2001). Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Granollers. Document administratiu.
DANTÍ I RIU, Jaume (1986). "Factors socio-econòmics dels segles XVI i XVII", a Estudis de Granollers i del Vallés Oriental, Núm. 1, Aproximació al medi natural i a la història de Granollers, pp. 47-58 Granollers: Servei Municipal de Cultura.
GARCIA-PEY, Enric (1990). "Recull onomàstic de Granollers: Motius, topònims, nomenclatura", a Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, Núm. 3, Granollers, Ajuntament de Granollers.
HOMS I COROMINAS, Josep (1995). Granollers. Retalls d'Història Urbana. Granollers: Tarafa, Editora de Publicaciones, S.L. Revista del Vallès.
PATRIMONI (1985). Patrimoni Històric Arquitectònic. Granollers: Caixa de Crèdit Granollers.
VILA, Pau (1930). Assaig de Geografia Comarcal: El Vallès, a Comarca del Vallès, Granollers: Biblioteca d'Estudis Comarcals.