Can Manyà Sant Martí de Centelles

Osona
Racó de la Font
Trencant a la dreta, a l'altra banda de les cases del Racó de la Font

Coordenades:

41.74428
2.19875
433377
4621695
08224-80
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVII-XX
Bo
Força restaurada.
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 008A00009
Anna M. Gómez Bach

Aquest petit edifici format per una casa i un annex es troba situat en un petit altiplà aprofitant el pendent natural del terreny. La casa consta de 2 pisos i unes petites golfes cobertes per una teulada a doble vessant en teula aràbiga. La façana principal segueix una estructura molt senzilla amb una porta quadrada i amb una llinda. A la façana posterior s'observa la part original i més antiga amb dues finestres petites i una altra de dimensions mitjanes coronada amb una llinda de pedra local. El sistema constructiu és de mamposteria, maó, amb pedres més grosses a les cantonades.

A la façana principal hi ha un rellotge de sol.

Construcció que es pot remuntar al segle XVI i que es troba integrada en el conjunt de petits establiments rurals que proliferaren al voltant de l'anomenat Racó de la Font. La bona situació geogràfica del lloc juntament amb la proximitat de l'antic eix de comunicació de la C-1413 va portar a un creixement al llarg dels segles XVI i XVIII en un moment de desdoblament de propietats i de gran auge constructiu ben documentat a la mateixa zona del Racó de la Font. La casa no presenta cap element que ens aporti una cronologia absoluta de l'estructura, però per el seu topònim és lògic pensar que en aquest punt hi vivia un manyà, un ofici molt propici per estar situat al peu de carretera.

PLADEVALL, Antoni. 1962. Romiatge a Sant Martí de Centelles i Sant Miquel Sesperxes i Bertí. Vic.
PLADEVALL, Antoni. (1955-1957). San Martín de Centelles, San Miguel Sesperxes y San Pedro de Bertí. a AUSA, n. XVIII. p. 357-372.
PLADEVALL, Antoni. (1992). Orígens i formació del terme municipal de Sant Martí. Ajuntament de Sant Martí de Centelles.