Can Comelles
Esparreguera

  Baix Llobregat
  C/ Camí de Can Comelles.
  Emplaçament
  Pel camí de Can Comelles.

  Coordenades:

  41.54814
  1.86445
  405293
  4600231
  Número de fitxa
  08076 - 40
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Renaixement
  Segle
  XIV-XV
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL, POUM d'Esparreguera 2004, article 165.
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si, IPA,18499
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  08075A00709000
  Autoria de la fitxa
  ArqueoCat SL- Josefa Huertas i Natalia Salazar

  Casa senyorívola, formada per diverses edificacions i una capella, construïda amb maó i orientada al sol ixent. La part més antiga, feta amb tapial, correspon a l'actual celler i conserva arcs gòtics apuntats. El bloc principal, de planta rectangular, i torre mirador adossada, consta de planta baixa i dos pisos. La façana principal té un porxo a l'entrada i les obertures amb reixes de ferro forjat. La coberta es plana amb barana abalaustrada. L'interior, on s'ha de destacar la barana de fusta de l'escalinata, presenta elements renaixentistes i barrocs. El pati, a finals del segle passat, es convertí en jardí amb escultures d'èstil italià, pergoles, brolladors i passeigs. Aquí es troba la capella.

  Ja existia el 1350 amb el nom del mas d'en Pi. El 1750 Joan Francesc Comelles establí que una part del producte de la finca havia de donar-se a la parròquia per a culte i per a les intencions de la família. Cada dia es deia una missa conventual per als Comelles. Enacara actualment la parròquia rep uns cèntims d'aquesta deixa. Quan el 1587 es col·locà la primera pedra, el rector era un Comelles i quan es consagrà, el 1612, el rector era un nebot dels Comelles. A Can Comelles s'hi ha hostatjat reis i reines quan anaven a Montserrat. A canvi del dret de recollir aigua de la serralada, l'amo de Can Comelles oferí a l'Ajuntament l'avantatge d'obrir els seus jardins i el passeig dels boixos perquè els esparreguerins s'hi poguessin passejar. Des del segle XV fins al segle XVIII, aquesta casa la posseïren en linia directa, els descendents del fundador de la casa pairal. Més tard, l'administració del béns passà a la comunitat de preveres de l'església parroquial d'Esparreguera.

  BACHS, E.; RUIZ DE MENDOZA, E. (1983): " Can Comelles". Baix Llobregat, Esparreguera. Inventari del Patrimoni Arquitectònic.
  VALLS, O. (1961): La Vila d'Esparreguera i el seu terme, pp.366.
  PAULO, J. (1989): Guia Topogràfica i toponímica del terme d'Esparreguera, pp.69.