Can Bassa
Granollers

    Vallès Oriental
    Masia de can Bassa. Camí de can Bassa s/n (Palou)
    Emplaçament
    Sector nord de Palou
    120

    Coordenades:

    41.59098
    2.28082
    440059
    4604615
    Número de fitxa
    08096 - 410
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Antic
    Romà
    Medieval
    Segle
    IIaC-VdC
    Estat de conservació
    Dolent
    Estat del jaciment desconegut. Cobert. Possiblement en mal estat
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Àrea arqueològica núm. 70. Protecció de tipus VIII: Àrees arqueològiques.
    Accés
    Restringit
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    08095A017000040000KH
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Conjunt de tombes probablement d’època romana trobades a la masia de can Bassa; concretament en un cobert de les corts emplaçat uns 50 metres al sudest de la casa. El nombre de tombes es desconeix amb exactitud; tal vegada eren dues o tres. Van aparèixer associades a gerres d'ofrena que no van poder ser recuperades a causa del seu mal estat de conservació. L’arqueòleg Josep Estrada detalla que en una de les tombes l’esquelet era força sencer i al costat hi sortí una gerreta de parets primes (Estrada, 1993: 91).

    La zona on aparegueren les tombes molt possiblement havia estat ocupada per la capella medieval de Santa Maria del Lledó. Segons els propietaris, anys enrere en quedarien vestigis en un porxo, uns 50 metres al sud de la casa, amb restes d’alguna paret que s’aguantava mitjançant contraforts (ESTRADA, 1993). Això podria induir a pensar que les tombes correspondrien a l'època medieval o posterior. Tanmateix, el ritual d'enterrament, que inclou una gerreta amb ofrenes, permet atribuir-les a l'època romana. Cal dir que l’indret es troba al costat del Camí Ral, que té el seu origen en una via romana.

    L’ocupació d’aquest indret, dins el terme de Palou, ja ve d’antic. Vora la casa s’hi van trobar restes d’unes tombes que podrien correspondre a època romana. Cal dir que la cas es troba vora el Camí Ral, que té el seu precedent en una via romana. En època medieval hi havia l’església de Santa Maria del Lledó, que ja apareix esmentada l’any 1082. Després les referències documentals són més escasses, fins al segle XVIII. El 1733 es diu que l’església estava edificada a casa de Jeroni Magarola (ORTEGA; TERRADES). En aquesta església s’hi venerava la Mare de Déu del Lledó, una imatge gòtica del segle XIII. Més tard es va traslladar a l’església parroquial de Sant Julià, on fins el 1936 encara es venerava la imatge original. Avui hi ha una reproducció (ORTEGA; TERRADES).

    L’antiga església en ruïnes fou enderrocada l’any 1898. Més endavant, el 1920, les runes foren utilitzades per construir dependències de la masia. Els propietaris de la casa identificaven aquesta capella amb vestigis que hi havia en un porxo, uns 50 metres al sudest de la casa. Sembla que fa uns anys hi queden restes d’alguna paret, que s’aguantava mitjançant contraforts.

    El 1917 els propietaris eren una rica família de Manchester que es deia Geraudier. En aquest moment va entrar com a masover, procedent de Marata, Josep Llestanós i Oliver. L’heretat de can Bassa abastava una bona part del terme de Palou. Més endavant les terres foren dividides per tal de vendre-les a 16 famílies pageses de Palou, mentre que la propietat de la masia va quedar pels masovers.

    Pels volts de 1940 a l’indret on hi havia hagut la capella s’hi va fer la troballa fortuïta d’unes tombes probablement d’època romana. En obrir un forat gran per dipositar-hi la mesquita s’hi van localitzar dos o tres enterraments, un dels quals estava associat a una gerreta de parets fines. Els ossos foren portats al cementiri de Palou. D’aquesta troballa en va donar notícia l’arqueòleg Josep Estrada el 24 de febrer de 1957. En A l'actualitat no s'observen restes de la capella, tal com va poder constatar Josep Estrada l'any 1957 (Estrada, 1993; VILA, 2001).

    ESTRADA i GARRIGA, Josep (1993) : Granollers a l'antiguitat. Granollers; Tarafa, Editora de Publicaciones, S.L. Revista.

    ORTEGA RUIZ, Carme; TERRADES SANTACREU, Maria Encarna. “La Mare de Déu de Lledó (Granollers)”, Catalunya Romànica, Fundació Enciclopèdia Catalana (versió internet).

    VILA BONAMUSA, Lluís (2001) ) Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Patrimoni arqueològic. Granollers. Document administratiu.