Camí Ral Casserres

  Berguedà
  Casserres
  648

  Coordenades:

  42.00654
  1.83404
  403447
  4651160
  08049-193
  Patrimoni immoble
  Obra civil
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  XII-XX
  Regular
  Alguns trams estan asfaltats i d'altres s'han perdut.
  Inexistent
  Fàcil
  Social
  Pública
  Jordi Montlló Bolart

  El Camí Ral de Manresa a Berga, passava per l'hostal de Ferriols, dins el terme municipal de Puig-reig, i seguia pel camí de la Madrona fins arribar a l'Hostal Nou, ben a tocar amb el terme de Casserres. Ja dins el terme de Casserres enllaçava amb el camí de La Clota i s'endinsava a l'interior de la població a través de l'actual plaça de Santa Maria. Passava per davant l'església parroquial de Nostra Senyora dels Àngels i travessava el carrer Major. A la sortida del poble hi havia el monument de les Tres Creus que assenyalava el camí, així com la Creu Roja i el pas de la Riera de Clarà. Aquest tram en l'actualitat asfaltat per la carretera que mena de Gironella a Casserres. A partir d'aquest punt, el camí ral menava als masos del Soler de Sant Pau i Bernades fins que entrava dins el terme municipal d'Avià per la masia el Collet.

  Aquest trajecte el va seguir els dies 13 i 14 de gener de 1823, la divisió del general Rotten que combatia les partides realistes.
  Amb la construcció en el segle XIX de la carretera provincial de Berga-sallent-Manresa per part de la Diputació, que unia Puig-reig amb Gironella, va deixar el camí ral al pas per Casserres en la marginalitat.

  GALERA I PEDROSA, Andreu (1996). Els camins medievals en la Catalunya central: entorn les Stratae Kardonensia i la Via Salinaria; dins "Dovella", núm. 53, pàgs. 21-28.
  PLANES i BALL, Josep Albert (2005). Història de Casserres de Berguedà. Ajuntament de la Vila de Casserres.
  SANTANDREU, M.D.; SERRA, R. (1984). Dels camins romans a les carreteres asfaltades; dins Revista " L'Erol", núm. 9. Àmbit de Recerques del Berguedà. Pàgs. 13-22.