Camí empedrat de Pardines
Prats de Lluçanès

    Osona
    Sector sud del terme municipal
    Emplaçament
    A 200 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 69'900.

    Coordenades:

    41.9885
    2.02388
    419145
    4648960
    Número de fitxa
    08171-42
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Estat de conservació
    Regular
    L'estat de conservació és irregular en els diferents trams del camí, amb parts ben conservades i altres on pràcticament no es conserva res del camí original.
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Tipològica
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, CC.AA. 10485
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 006A00031
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    El camí empedrat de Pardines està format per tres trams separats ubicats al nord i al nord-est de l'església de Santa Eulàlia de Pardines. El primer tram, ubicat al nord-est de l'església i a tocar de la carretera B-431, prop del punt on s'inicia el camí que condueix a l'església, amida aproximadament uns 300 metres, seguint una direcció sud-nord. En aquest tram es conserva parcialment i discontínuament el mur de contenció del camí, en un tram delimitant un camp i en la resta envoltat de vegetació. El segon tram, ubicat al nord-oest del primer, es troba sobre la mateixa carena que s'inicia a l'església de Santa Eulàlia de Pardines. Aquest tram, d'uns 30 metres de llarg i uns 2'8 d'ample, conserva part del paviment, 7 pilons guarda-rodes i el mur de contenció. El tercer tram, ubicat al nord del segon seguint la carena, fa uns 17 metres de llarg i uns 2'8 d'ample, i conserva part del paviment, 5 pilons guarda-rodes i el mur de contenció.

    El camí empedrat de Pardines podria correspondre a l'antic camí ral que comunicava Sant Feliu Sasserra amb Prats de Lluçanès. Per la tipologia no és un camí medieval, sinó que es tracta o bé d'un camí d'època moderna o d'època romana. El fet que s'hagi trobat materials ceràmics ibèrics i romans en superfície prop del segon tram, indicaria que aquest camí té uns orígens romans, tot i que seria necessària una excavació per a confirmar-ho.

    Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya. Prats de Lluçanès, Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat l'agost de 2006. LAFUENTE, M.; SALA R., SOT Prospecció Arqueològica Projecte de recrea i avaluació del Patrimoni Arqueològic del Lluçanès. Consorci del Lluçanès. 2006 (inèdit).