Cal Xoriguer Casserres

  Berguedà
  Clot de les barraques
  Abans d'arribar a Ripés, camí rural que travessa el Torrent de l'Àlber i s'enfila cap a la masia.
  604

  Coordenades:

  42.02211
  1.81827
  402165
  4652907
  08049-118
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  08048A01000057
  Jordi Montlló Bolart

  Masia fonamentada directament damunt la roca natural de planta quadrangular. Consta de planta baixa, pis i sota coberta. La coberta és de teules àrabs a dues aigües i el carener, lleugerament desplaçat cap a ponent. És perpendicular a la façana principal, orientada a sud-oest.
  Els paraments són de maçoneria, pedres vistes rejuntades amb morter i carreus escairats a les cantoneres en el volum principal, però de rajola en les parets i cantonades de l'ampliació que hi hagué en la planta sota coberta i volum adossat al sud-est. Les llindes de la porta i finestres estan fetes de rajols. Totes són llindes rectes excepte l'arcada del porxo lateral. A la planta pis hi ha tres obertures amb balcó de barana de ferro i persianes de corda.

  A l'interior es conserva la boca d'un forn de pa.
  A 20 metres de la façana principal hi ha una tina excavada a la roca.

  La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de Catalunya de l'any 1923, amb el nom de "Cal Churiqué".

  AJUNTAMENT DE CASSERRES (2011). Pla Especial Urbanístic del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Casserres (Berguedà).