Cal Teulats
Perafita

  Osona
  Sector central del terme municipal
  Emplaçament
  A 1400 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 11'450.

  Coordenades:

  42.05189
  2.10683
  426090
  4655923
  Número de fitxa
  08160 - 30
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Normes Subsidiàries de Perafita. 1991.
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA. 23.328
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 003A00014
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  Cal Teulats es troba situat al nord del nucli urbà de Perafita, en un punt enclotat prop del rec del Gorg Negre. Es tracta d'un edifici format per un volum d'habitatge i unes estructures agropecuàries restaurades i habilitades com habitatge modernament. El volum de l'habitatge està format per planta baixa i un pis, cobert amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. Els murs són de maçoneria de pedra irregular amb cantonades diferenciades.
  La façana principal, orientada al sud-est, presenta una porta d'accés emmarcada amb brancals i llinda de pedra bisellada, amb la data inscrita a la llinda de 1783 i una creu intercalada. A la dreta del portal s'obre una finestra amb ampit de pedra, brancals i llinda de pedra treballada. Al primer pis hi ha dues finestres que segueixen la verticals de les obertures de la planta baixa; les dues estan emmarcades amb brancals de maó i coronament de maó pla. A la part esquerra de la façana s'adossen perpendicularment antigues estructures agropecuàries que presenten diferent alçada de teulada i que han estat restaurades modernament; presenten les obertures emmarcades amb fusta.
  A la façana nord-est hi ha una petita finestra a nivell de planta baixa emmarcada amb brancals de maó i coronament de maó pla.
  La façana nord-oest dues finestres, una a nivell de planta baixa i una a nivell de primer pis, desalineades, emmarcades amb brancals de maó i coronament de maó pla.
  La façana sud-oest queda dominada per diverses estructures i cossos adossats formant terrasses i balcons a la zona de les antigues estructures agropecuàries, reformades i restaurades amb obertures coronades amb llinda de fusta.

  Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Perafita. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya. 1990.