Cal Soci
Perafita

  Osona
  Sector central del terme municipal
  Emplaçament
  A 1300 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 13'650.

  Coordenades:

  42.0554
  2.11529
  426794
  4656306
  Número de fitxa
  08160 - 31
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Normes Subsidiàries de Perafita. 1991.
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA. 23.326
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 004A00013
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  Cal Soci està situat en una raconada al nord del nucli urbà de Perafita, a l'est de Pallars i al nord de cal Fusta.
  Es tracta d'una masia de dimensions reduïdes formada per un únic volum fruit de la unió de tres cossos, el central de majors dimensions i planta baixa, primer pis i golfes i els laterals de menor alçada i únicament de planta baixa i primer pis, donant forma a un tipus de planta basilical. Els murs són de maçoneria de pedra arrebossats, amb alguna part escrostonada, i amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals i no es continua, sinó que forma tres parts diferenciades ja que les teulades dels cossos laterals es troben a menor alçada que la del cos central.
  La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa un portal emmarcat amb pedra bisellada amb una finestra emmarcada amb pedra treballada a cada costat. Al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb pedra bisellada i ampit de pedra, la central de les quals lleugerament més gran. A les golfes hi ha una única obertura central d'arc de mig punt emmarcada amb pedra treballada, ubicada just sota teulada.
  La façana est està dominada per un cos adossat amb una part arrebossada i la resta d'obra vista. Totes les obertures que s'observen són reformades.
  La façana nord compta amb un pis menys a causa del desnivell sobre el que s'assenta la masia i es troba parcialment coberta d'heura. A nivell de primer pis hi ha una espitllera emmarcada amb monòlits de pedra treballada i una porta emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta, reformada modernament amb formigó. A nivell de golfes hi ha una finestra emmarcada amb pedra treballada just sota teulada.
  La façana oest conté únicament dues obertures a nivell de primer pis, una finestra emmarcada amb pedra treballada i una finestra de reduïdes dimensions emmarcada amb maó.

  Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Perafita. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya. 1990.