Cal Serra
Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector central del nucli urbà
  Emplaçament
  Carrer Sant Pere Almató, 9, 08274 (Sant Feliu Sasserra)

  Coordenades:

  41.94491
  2.02219
  418950
  4644122
  Número de fitxa
  08212 - 37
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Presenta degradació en l'arrebossat dels murs i estat de deixadesa denotat per l'estat de conservació de les finestres i les portes.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA.17019
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 61204DG1494S
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  Cal Serra és una casa de petites dimensions en façana que correspon a la tipologia de casa urbana. Es troba situada a la banda de ponent del carrer sant Pere Almató. Està construïda amb murs de pedra treballada i coberta de doble vessant amb aigües a la façana principal, orientada a l'est. Està constituïda per planta baixa i dos pisos presentant una composició simètrica.
  La planta baixa hi ha tres obertures. L'entrada principal situada al centre dóna accés als baixos de la casa, és d'arc rebaixat i està emmarcada amb pedra treballada. Té una inscripció emmarcada dins una figura oval a la clau de la volta. Els brancals presenten desgast a 50 centímetres del terra i unes roderes marcades a la part baixa per facilitar l'entrada dels carros. A la banda esquerra hi ha una porta que condueix als pisos, i a la banda dreta s'hi obre una finestra, ambdues emmarcades amb pedra.
  Al primer pis hi trobem tres balcons disposats simètricament. Són interessants les decoracions que els envolten, que consisteixen amb dues columnes coronades amb capitells corintis que sostenen la llinda. El balcó central és el més treballat, presenta rostres humans i escuts en relleu força malmesos.
  El segon pis segueix l'estructura simètrica de tot l'edifici. S'hi obren tres balcons de dimensions menors i emmarcats amb pedra treballada.
  La teulada, no reformada, presenta un petit ràfec sostingut per mènsules de pedra.

  Aquest edifici fou construït a les darreries del segle XIX per Josep Serrajòrdia, cavaler de la finca de Serrajòrdia de Sant Feliu Sasserra, que volgué que el conjunt no fos exclusivament un habitatge i per aquest motiu a la part de darrera hi feu construir un mirador amb forma de campanar, un bosquet i una bassa.

  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya de Sant Feliu Sasserra, Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat a l'octubre de 2005.