Cal Rovira
Cercs

    Berguedà
    Dins el nucli urbà de Cercs; al Carrer Major, 14. 08698 Cercs.

    Coordenades:

    42.14662
    1.86055
    405850
    4666684
    Número de fitxa
    08268 - 43
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL, núm. 973-I, de 13/04/2005
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    si.IPA 30678
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    5968109DG0656N0001UX
    Autoria de la fitxa
    Sara Simon Vilardaga

    Es tracta d'un edifici construït a finals de l'època moderna, que ha sofert ampliacions i modificacions amb el pas del temps. Es tracta d'una construcció de planta quadrangular, de grans dimensions, que en alçada s'aixeca sobre PB+3. La coberta, de teula àrab, cau a dos vessants amb un carenat, orientat est-oest, perpendicular a la façana principal (migdia). En quant als materials, es tracta d'una edificació construïda en base a murs de pedres irregulars de mida mitjana rejuntats amb morter de calç. A les cantonades es disposen carreus treballats de mida gran, fet que atribueix consistència i reforça l'estructura. Els paraments es mostren a pedra vista. En relació a les abundants obertures, aquestes són senzilles, de tall quadrangular o bé rectangular, i es disposen de manera irregular al voltant de l'edifici. Algunes portes i finestres presenten llinda de fusta, mentre que en d'altres les llindes són de maó massís. Destaca la disposició del parament principal en planta baixa i primera planta. A planta baixa, al centre es troba la porta d'accés que conserva la porta de fusta original; a banda i banda d'aquesta bancs de pedra annexats al parament. Al lateral dret una segona porta i a l'esquerra una finestra amb enreixat de ferro forjat. A primera planta es disposen tres balcons amb reixes de forja; al costat dret del balcó central es conserva la imatge d'un sant sobre rajola pintada. Cal fer esment de la presència d'un petit volum adossat, probablement una comuna de tall tradicional, que sobresurt del parament lateral nord a l'alçada de la segona planta. En aquesta mateixa façana unes escales permeten l'accés a la segona planta. Acompanyant l'edificació es troben diverses unitats constructives complementàries que comparteixen característiques tècniques constructives i de materials. Aquestes, algunes s'annexen al volum principal (com en el cas de la nau que arrenca del parament lateral nord, o la que ho fa des del parament est) i d'altres s'aixequen de manera independent, són especialment abundants a la zona est, on un pati clou el recinte.

    Cal Rovira va ser construïda a peu del camí ral que unia Berga i Bagà, tot passant pel pont de Raventí, consta que va donar servei d'hostal de camí, a més, de botiga i estanc. L'edifici també era d'ús d'habitatge.
    Exteriorment, la casa mostra unes característiques arquitectòniques que poden correspondre a finals del segle XVIII, tot i que amb diverses modificacions i ampliacions importants al llarg dels segles posteriors. Cal dir, que el nucli conegut com a pont de Raventí que conformaria més tard l'actual poble de Cercs, té una configuració urbanística bàsicament generada a l'entorn del segle XVIII. En aquest sentit, és la centúria en que es basteix l'església parroquial de Santa Maria i algunes altres cases que s'anaren construint, inicialment, sobretot prop del camí ral.

    PERARNAU, J.; PIÑERO, J. (1992): Catàleg de protecció del patrimoni històric, arquitectònic, natural i ambiental del terme municipal de Cercs. Fitxa U. 2. Ajuntament de Cercs
    SERRA, R. (2006): Cercs. La mirada del fotògraf. Berga: Zenobita edicions.