Cal Ros Merolla
Cercs

    Berguedà
    Al vessant nord-est del serrat de la Figuerassa. Prop de les antigues pedreres de Merolla.
    Emplaçament
    accés a través d'una pista que s'agafa a la carretera C-1411a.

    Coordenades:

    42.12155
    1.84606
    404615
    4663916
    Número de fitxa
    08268 - 42
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Regular
    el paller es troba en força bon estat però la casa està en procés avançat d'enrunament.
    Protecció
    Legal
    BCIL, núm. 988-I, de 13/04/2005
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    si. IPA 30693
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08268A009000370000HL
    Autoria de la fitxa
    Sara Simon Vilardaga

    Actualment les estructures més visibles de la masia són un gran paller i les restes de l'estructura de la casa. Aquestes construccions estan disposades en una mateixa feixa, seguint la topografia del terreny. L'estructura conservada de la casa assenyala que es tractava d'un edifici de planta rectangular, constava de planta baixa, planta primera i sembla que una petita golfa o altell; la coberta era a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, la qual és orientada a migdia. Avui dia la casa es troba parcialment ensorrada, però conserva part dels murs de façanes fins a nivell de coberta i part dels interiors. L'estructura està bastida amb murs fets amb pedres irregulars junt amb alguns carreus i a les cantoneres, grans carreus desbastats i més o menys polits; les obertures conservades són de llinda de fusta i muntants de carreus. A l'interior hi ha un pilar central de carreus de pedra que es desenvolupava fins a nivell de coberta. El paller està situat a tocar de la casa pel seu costat de ponent. Es tracta d'una construcció construïda adossada en un marge del terreny natural, és de planta rectangular allargada, consta de dos nivells i coberta a dos vessants amb el carener orientat est-oest. La façana principal del paller, orientada al sud, està distribuïda en dues galeries d'arcs, en concret vuit arcs rebaixats realitzats amb maó massís en pilars i llindes. Aquestes galeries es mostren centrades en façana i ocupen la pràctica totalitat del frontal. En el pis inferior les obertures són cegades. En el nivell de galeria superior les obertures presenten un mur de poca alçada, bastit en pedra, a manera de barana; les tres obertures més de llevant d'aquest nivell es troben modificades en finestra. Les façanes laterals mostren una porta d'accés en cada cas, amb muntants de maó massís i arc rebaixat de rajola i maó massís, l'obertura de ponent està cegada i la de llevant modificada en una porta de menors dimensions. Pel que fa a la façana posterior, aquesta és de menys alçada visible degut a que l'estructura està adossada al terreny, facilitant que l'accés existent en aquesta façana l'accés sigui a nivell de planta segona. Les obertures mostren una tipologia similar a la resta, tot i que la majoria han estat tapiades. A l'interior hi ha diversos pilars de maó massís que es desenvolupen fins a nivell de carener. La coberta conserva les bigues, jàsseres i les encavallades de fusta, la teulada és de llates i teula àrab.

    Segons la documentació la casa era coneguda amb el nom de la "Merolleta" i l'altra estructura era nomenada pròpiament com Cal Ros. Vers al nord-est hi ha la masia de Merolla.
    L'accés en vehicle és apte només per tot terreny.

    El lloc de Merolla consta referenciat documentalment des del període medieval. En el fogatge de 13 d'octubre de 1553, en la parròquia i terme de Serrals i Baells hi consta Joan Castellar al mas Ros (IGLESIES: 1979, 462)
    Els historiadors Perarnau i Piñero (1992) aporten com a referència cronològica la data de 1844, segons constava en una llinda de la casa, actualment no s'ha pogut visualitzar l'esmentada llinda.
    En el llibre "Registro de las casas de campo de cada distrito y los aforados de guerra. nº63. 1856 nº 32" (ACBR), en l'apartat corresponent al poble de la Baells hi ha anotada la masia Ros i en la qual hi consta Ramon Marguet (o Marquet).
    Prop de la casa hi ha l'esboranc de l'antiga pedrera de roca calcària, la qual va iniciar l'activitat entorn el 1898 per a la fabricació d'òxid de calç, actualment en desús.

    IGLESIAS, Josep (1979). El Fogatge de 1553. Fundació Salvador Vives Casajuana, Barcelona.
    PERARNAU, J.; PIÑERO, J. (1992): Catàleg de protecció del patrimoni històric, arquitectònic, natural i ambiental del terme municipal de Cercs. Fitxa RU. 15. Ajuntament de Cercs
    SOLER I RIBA, Ramon; Oriola i Casòliva, Josep (1997): Relleu fotogràfic de les mines del Berguedà. [Berga]: els autors