Cal Pau Mas/Cal Carril/Cal Garrofa
El Papiol

    Baix Llobregat
    Carrer de l'Abat Escarré, 1-3-5
    134

    Coordenades:

    41.43797
    2.00986
    417281
    4587851
    Número de fitxa
    08158 - 276
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Popular
    Contemporani
    Segle
    XVI?-XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU. F16-Catàleg de Patrimoni Arquitectònic del Papiol.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Diversos propietaris
    Autoria de la fitxa
    Juana Maria Huélamo Gabaldón

    Edifici de grans dimensions, de planta rectangular, delimitat pel sud pel carrer de l'Abat Escarré, per l'oest per l'edificació número 5 del mateix carrer, amb la qual fa mitgera i, pel nord, pel fossat del castell. És una construcció popular, amb teulada disposada a dues vessants i el carener paral·lel al carrer de l'Abat Escarré. Presenta l'orientació nord sud, essent la meridional, la façana principal. Davant d'aquesta façana, i delimitada per un mur, hi ha una mena de pati exterior que l'antecedeix, amb unes escales laterals a banda i banda, per tal de salvar l'acusat desnivell del terreny. La façana posterior, que dona al fossat del castell, presenta obertures de dimensions molt petites, mentre que les de la façana principal són de majors dimensions. Es desenvolupen actualment com a habitatges diferents i independents, el de l'esquerra, pintat de vermell, presenta les obertures recercades, mentre que el número 5, que està pintat en blanc, no ho estan.

    Sembla tractar-se d'un dels edificis més antics construït al peu del castell. Pau Amigó Mas ja està documentat al segle XVII.
    El motiu de Cal Carril ve d'en Pere Carulla Soler, qui va arribar al Papiol a principis del segle XX. Era de Sant Ramon de la Manresana (la Segarra), i es va casar amb la Maria Solias Magrans, que vivia a les cases de lloguer de cal Quim del carrer de la Salut. El matrimoni, després d'estar uns anys al carrer de la Salut, van passar a viure al barri del Ferro del carrer de Montserrat abans d'anar a residir també de lloguer en aquesta finca. Van tenir dos fills, en Joan i la Joaquima. En Joan va ser ferroviari. De tendències esquerranes, durant la República es va afiliar al grup anarquista "Sin Amo" de la FAI i després de la Guerra va haver d'exilar-se a França. A finals de la dècada de 1940 van translladar-se al carrer de Barcelona (Ahicart et al., 2019).

    Ahicart Amigó et al. (2019) Exposició: Motius de cases i gent. El Papiol: Espai de Recerca pel Patrimoni del Papiol. Biblioteca Municipal del Papiol Valentí Almirall.