Cal Fartet Oristà

Osona
Sector oest del terme municipal
A 1200 metres per pista forestal de la carretera BP-433, punt quilomètric 14'200

Coordenades:

41.94871
2.03115
419697
4644535
08151-262
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
XIX
Bo
S'està rehabilitant actualment.
Legal
Normes Subsidiàries de Planejament. Oristà. 1993
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 011A00012
Jordi Compte i Marta Homs

Cal Fartet és una masia situada en punt enclotat anomenat el sot de cal Fartet, al nord-est del nucli urbà de Sant Feliu Sasserra, a tocar del raval de Sant Feliu.
Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal i diverses estructures reformades adossades al nord. El volum principal, de planta baixa, primer pis i golfes, està construït amb murs de càrrega de maçoneria de pedra, amb algunes parts de tàpia i carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
La façana principal, orientada a l'est, presenta, a nivell de planta baixa, un portal emmarcat amb brancals de pedra bisellada i llinda de fusta i una finestra d'arc rebaixat reformada. Al primer pis hi ha tres finestres, una, reformada, emmarcada amb pedra treballada, una emmarcada amb pedra bisellada i la restant emmarcada amb maó. A les golfes hi ha una finestra emmarcada amb pedra treballada i una altra emmarcada amb maó. A la dreta d'aquesta façana hi ha un volum adossat, que antigament tenia usos agropecuaris i actualment s'ha reformat com a part de l'habitatge.
A la façana nord hi ha adossada aquesta estructura de dos nivells, tapant d'aquesta manera el volum principal.
La façana oest, situada a tocar d'un camp, té tres obertures, dues finestres reformades emmarcades amb pedra treballada i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada i reformada amb maó.
A la façana sud hi ha dues finestres emmarcades amb pedra treballada, una finestra reformada d'arc rebaixat emmarcada amb maó, una finestra amb brancals de maó i llinda de pedra, i a les golfes, una gran eixida emmarcada amb maó i una finestra petita també emmarcada amb maó.

Cal Fartet va ser construïda probablement, segons tipologia constructiva, a la primera meitat del segle XIX.