Cal Boixadera Casserres

  Berguedà
  Clot de les barraques
  La casa es troba a tocar de la BV-4131 en
  direcció a l'Espunyola, passat el PK 7.
  657

  Coordenades:

  42.01197
  1.82458
  402672
  4651773
  08049-81
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  XIX
  1805
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  08048A00800003
  Jordi Montlló Bolart

  L'antiga masia de cal Motxo, construïda damunt la roca natural i adaptada al desnivell que feia la roca fou la base sobre la qual es va construir la nova torre de Cal Boixadera, aprofitant les pedres de la Masia de Cal Passavant. L'aspecte actual és fruit d'una reforma de l'any 1970.
  El cos original és de planta rectangular i consta de planta baixa, pis i sota cobert.
  Disposa de coberta de teules àrabs a dues aigües (bigues de fusta en planta baixa i formigó a la teulada) amb ràfec de tres fileres de rajols en punta de diamant i rajols plans, i carener perpendicular a la façana principal però lleugerament desplaçat a llevant. Les parets són totes de maçoneria, amb alguna resta de l'antic arrebossat i a l'antiga entrada principal apareix una porta amb arc de mig punt amb dovelles, finestres de pedra amb llinda de fusta o pedra i ampits simples. La resta d'ampliacions (3 cossos més) segueixen aquest mateix esquema, excepte el de planta baixa i pis a la façana nord amb portes i finestres amb llindes de rajols. L'ampliació del sud-oest té algunes grans finestres de punt rodó. Cal destacar per la seva monumentalitat una torre de 14 metres situada a la façana oriental i que es mimetitza amb l'edificació principal.

  També es coneix amb el nom de Cal Motxo.

  La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de Catalunya de l'any 1923), amb el nom de "Cal Pasaban".

  AJUNTAMENT DE CASSERRES (2011). Pla Especial Urbanístic del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Casserres (Berguedà).