Cal Batlló Vallcebre

  Berguedà
  LLoc de Dalt, s/n, 08699 Vallcebre.
  Carretera B-401, al centre del poble de Vallcebre, trencant a mà dreta.
  1168

  Coordenades:

  42.20698
  1.81505
  402183
  4673437
  08293-87
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XVII-XVIII
  Bo
  Inexistent
  IPA 3704
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  08293A004002020000AJ
  Anna Junyent Traserra

  Masia de planta rectangular de planta baixa i dos pisos, amb coberta a dues vessants i el carener paral·lel a la façana de llevant. La porta, d'arc de mig punt rebaixat, és al centre de la masia i a banda i banda s'hi distribueixen simetricament les obertures: balcons i eixida d'arc rebaixat a la primera planta i al pis superior. Posteriorment s'hi va construir un cos rectangular, destinat a pallissa o graner, també de dos pisos, adossat al mur de migdia, cobert a dues vessants i amb el carener paral·lel a la façana de llevant.

  La masia fou construïda el segle XVII i formava part del terme parroquial de Santa Maria de Vallcebre; situada dins els límits jurisdiccionals del Monestir de Sant Llorenç prop Bagà i dels Barons de Pinós, probablement fou seu de la Batllia al terme parroquial. Fou ampliada al segle XVIII amb l'adossament d'un cos al mur de ponent. L'ampliació del segle XVIII, possiblement, responia a l'enriquiment de les grans famílies pageses de la comarca i un dels trets més caracaterístics d'aquestes ampliacions foren les ampliacions de les cases amb obertures d'arc de mig punt. Encara que, a l'Alt Berguedà, aquestes obertures o terrasses amb arcs de mig punt van ser molt més escasses degut a les condicions climàtiques.

  AAVV. Inventari del Patrimoni Arquitectònic (IPA), Generalitat de catalunya. CARABASA, Lluïsa (1994). El Berguedà. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, vol. 5. Departament de Cultura Generalitat de Catalunya. CERDAN, Rufí i altres (1994). El Berguedà, vol 4. Edicions Intercomarcals SA. SERRA, Rosa (1991). Guia d'art del Berguedà. Consell Comarcal del Berguedà.