Cal Nai
Vallcebre

Lloc de Dalt.
    Carretera B-401, al centre del poble de Vallcebre, trencant a mà dreta direcció El Lloc de Dalt.

Anna Junyent Traserra

Masia de planta baixa i dos pisos, amb coberta a dues vessants i el carener perpendicular a la façana de llevant. A dita façana s'hi concentren les obertures que formen una doble eixida a la primera i segona planta de la masia, d'arcs de mig punt rebaixats amb la pedra col·locada a plec de llibre. Els murs són de maçoneria força regulars i amb pedra ben tallada, a això hi ha ajudat el fet que s'adequés com a segona residència a finals del segle XX.

És la masia on van néixer dos dels fills cèlebres de Vallcebre: Josep Grandia Soler, militar carlí, conegut com a El Nai; i el seu germà Mariano Grandia i Soler, sacerdot i escriptor.

Construïda a finals del segle XVII o començaments del XVIII en una època de gran creixement demogràfic del nucli de Vallcebre. Formava part del terme parroquial de Santa Maria de Vallcebre. La trobem citada al cens militar de Vallcebre: hi habitava en Juan Grandia i n'era propietari Francisco Rosell.

AAVV (1990). Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya (ICA). Generalitat de Catalunya.
    CARABASA, Lluïsa (1994). El Berguedà. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, vol. 5. Departament de Cultura Generalitat de Catalunya.
    SERRA, Rosa (1991). Guia d'art del Berguedà. Consell Comarcal del Berguedà.