Cabana de Boladeras Oristà

Osona
Sector sud-est del terme municipal
A 2500 metres per pista forestal de la carretera C-670, punt quilomètric 4'900

Coordenades:

41.92449
2.09356
424842
4641790
08151-279
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Popular
Bo
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Inmuebles y máquinas S.A. Camí Vall- Llosera s/n. 08550. Els Hostalets de Balenyà
Jordi Compte i Marta Homs

La cabana de Boladeras es troba situada a l'est de la masia de Boladeras, prop d'un camí que transcorre per la serra Venturana i que comunica, verticalment, la serra de Boladeras amb Sant Genís de Caraüll nou.
Es tracta d'una cabana de grans dimensions, de planta quadrada de 4,5 x 4,5 metres i de 2 metres d'alçada construïda amb murs de maçoneria de pedra de 68 centímetres de gruix i amb la tècnica de pedra seca. Presenta una coberta feta amb sistema de falsa cúpula de lloses. Consta d'un accés principal, obert a la façana sud, coronat amb llinda, i dues petites finestres: una oberta a l'est i l'altra oberta al nord.

Antigament, gran part de la superfície d'Oristà es cultivava en feixes de petites dimensions guanyades al desnivell. La distància d'algunes d'aquestes feixes amb l'habitatge dels pagesos va afavorir la creació d'aquestes cabanes i barraques, que s'utilitzaven per a deixar-hi eines del camp, per resguardar-s'hi en casos de tempesta o altres necessitats i en alguns casos, per guardar-hi bestiar.