Ca l'Hereuet
Castell de l'Areny

    Berguedà
    A la zona de la Clusa.
    Emplaçament
    Accés per la pista que porta a la Clusa des de la ctra de Castell de l'Areny, a uns 4,40 km.
    1252

    Coordenades:

    42.18276
    1.93113
    411732
    4670621
    Número de fitxa
    08057 - 41
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Dolent
    Té part de la coberta i dels interiors ensorrats.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Pública
    Generalitat de Catalunya
    Autoria de la fitxa
    Sara Simon Vilardaga

    La masia es troba emplaçada a prop del rec de Sant Romà, en un petit turonet situat en una zona força oberta i orientada al sud. La masia està abandonada, manté tot l'alçada del volum de la casa, però té algunes parts que s'han començat a ensorrar. La casa pròpiament és de planta rectangular, consta de planta baixa, primera, segona i potser unes petites golfes o altell, té coberta a dos vessants amb el carener orientat nord-sud en disposició perpendicular a la façana principal. Els murs són de paredat comú format per pedres irregulars i algunes carreus desbastats, i a les cantoneres carreus més grans i escairats. L'edifici està bastit adossat al marge facilitant que tingui dos accessos a l'interior, l'un a nivell de planta baixa a la façana sud, i l'altre a la façana posterior el qual dóna a nivell de planta primera. Pel que fa a les obertures s'observa més d'una tipologia i algunes han estat modificades. A la façana principal, al centre de la planta baixa hi ha la porta d'accés, és de muntants de carreus i llinda en arc rebaixat fet amb maó posat de pla, als costats petites finestretes emmarcades amb un carreu per costat; a la planta primera trobem dues finestres amb muntants de carreus i llinda en arc molt rebaixat fet en lloses i amb una filada de maons posat de pla a sota, tipologia que també trobem en una de les obertures de la segona planta; centrada sota el carener hi ha una gran obertura, és de muntants del mateix paredat dels murs i llinda en arc fet amb maó posat a sardinell i unes filades de maó posat de pla, aquesta obertura va ser modificada, tot cegant-la parcialment per fer-hi una finestra més petita i deixant oberta la part superior de la zona de l'arc. A la façana de llevant només hi ha dues obertures de finestra de configuració senzilla amb llinda plana de fusta. A la façana posterior hi ha la porta d'accés a la planta primera, és emmarcada amb maó massís, a la llinda disposat en sardinell i de pla formant un arc rebaixat; per sobre obertures senzilles de llinda de fusta, una de les quals ha estat modificada. A la façana de ponent hi ha dues obertures, d'acabats diferents però com les que trobem en les altres façanes. A l'interior, almenys a partir de planta primera hi ha un pilar central de maó massís com element de càrrega que es desenvolupa fins al carener. Al costat de llevant hi ha les restes del cos del forn de pa, avui ensorrat. Al costat de ponent hi ha adossades les restes d'un cobert annex. Al sud-est de la casa hi ha les restes del paller, del qual es conserva un alçat important de les seves façanes, podem veure que era de dos nivells i tenia les obertures principals a la façana de llevant. És de murs de paredat comú i grans blocs desbastats i més o menys carejats a les cantonera. Al costat sud-est de la casa hi ha l'estructura d'una piscina o dipòsit avui abandonat. Pel voltant de la casa hi ha diversos murs de contenció de les terrasses.

    Accés a partir de la pista que puja a Sant Romà de la Clusa, passada la masia del Clot seguir aproximadament un quilòmetre més i trobarem el trencall que porta a la masia. La pista té desnivells pronunciats.
    Segons expliquen alguns veïns, es deia que la masia de Cal Badó, situada per sobre la carretera i construïda adossada a unes roques i petits baumats, va ser en part desmuntada per construir la de Ca l'Hereuet, ambdues són de la mateixa propietat. El fet de que en la documentació del compliment pasqual durant anys al llarg del segle XVIII i XIX hi apareguin les dues com a habitades, ens porta a pensar que aquesta informació oral o és errònia o deuria ser en un moment ja tardar quan no es vivia a Cal Badó i si de cas la pedra es deuria aprofitar per alguna reforma més que no pas per construir-la, ja que ambdues han coexistit habitades.
    Es troba dins el PEIN Serra del Catllaràs.

    Aquest mas consta documentat ja a la primera meitat del segle XVIII; la majoria de dades són simples mencions i cites en la documentació del fons de la parròquia de Sant Vicenç de Castell de l'Areny, ja que en aquesta època la de Sant Romà de la Clusa consta com a sufragània de Sant Vicenç. Segons expliquen els veïns, els havien narrat que la masia de Cal Badó, situada per sobre la carretera i construïda adossada a unes roques i petits baumats, en algun moment es va desmuntar gran part de la seva estructura per construir aquesta, ambdues són de la mateixa propietat. El fet de que en la documentació del compliment pasqual durant anys apareguin les dues com a habitades, hem de pensar que aquesta informació oral deuria ser en un moment ja tardar quan no es vivia a Cal Badó i que es degué aprofitar part de la pedra per alguna reforma.
    En el llibre "Registro de las casas de campo de cada distrito y los aforados de guerra. nº63. 1856 nº 32" (ACBR), on en l'apartat de Castell de l'Areny hi ha una referència que sembla correspondre a Ca l'Hereuet en el que hi consta relacionat José Camprubí.
    Al 1898, en un registre de les cases del municipi de Castell de l'Areny, consta Ca l'Hereuet identificada amb el número 114, com a deshabitada.

    ROSELL, Alexis (1978). "Els noms de lloc a la Clusa". Muntanya, núm. 698, agost 1978.