Deixesa
Castell de l'Areny

A la zona sud-oest del terme municipal.
    A la C-26 agafar la carretera que porta a Castell de l'Areny, passat 4,2 km hi ha la pista d'accés.

Sara Simon Vilardaga

La masia està situada dalt d'un turonet en el vessant occidental de la riera de Castell de l'Areny, pel seu costat nord-est davalla la riera de la Clusa, la qual desaigua a poca distància per sota de la masia, just prop del molí de Riu. Actualment la masia Deixesa està totalment reconstruïda. Sembla que de l'estructura originària conserva pocs elements, ja que es trobava molt derruïda. De l'estructura originària sembla que conserva part de les façanes del costat més nord, i algunes fonamentacions i elements d'altres punts de la casa. Tot i així poca cosa ens permet aportar de dades d'aquella estructura, veiem que els murs eren com és habitual, formats per paredat comú de pedres irregulars i a les cantoneres carreus més ben tallats. A partir d'una imatge de l'inici de les obres de reconstrucció podem veure que la casa tenia almenys planta baixa, primera i segona, i que a l'extrem nord de la façana de llevant hi havia unes obertures a manera d'eixida en cadascuna de les plantes, eren de línies rectes emmarcades per els murs als laterals i bigues a les llindes.

Accés a partir de la carretera que puja a Castell de l'Areny, cal que agafem el trencall que porta cap a la Clusa, poc després trobarem l'accés a la masia.

Tenim constància de referències documentals de la primera meitat del segle XVIII en que s'esmenta la masia Deixesa, bàsicament són mencions en relació al compliment pasqual de la parròquia de Sant Vicenç de Castell de l'Areny. També del segle XVIII daten diversos documents cadastrals conservats a l'arxiu municipal, en els quals trobem una referència que podria correspondre a aquest mas, encara que no es pot confirmar. Al llarg del segle XIX també hi ha esment del mas en diversos documents,
    En el llibre "Registro de las casas de campo de cada distrito y los aforados de guerra. nº63. 1856 nº 32" (ACBR), on en l'apartat de Castell de l'Areny hi ha la referència a la masia Deixesa en la que hi consta relacionat Joan Tubau.
    També consta citada en un llevador del 1858 en el qual hi ha una llista de cases en que hi apareixen la majoria de cases i masos del municipi.
    Al 1898, en un registre de les cases del municipi de Castell de l'Areny, consta Deixesa identificada amb el número 21, en la que hi vivien tres persones, també hi apareix la referència a masover de Deixesa en la que hi consta que hi vivien tres persones més. Per com està feta la referència, sembla que la masia devia tenir una part de la casa destinada exclusivament per als masovers.

TRASSERRA, P. (2003): La meva infantesa. (Autoedició)