Ca l'Escarbat Puig-reig

Berguedà
Cal Visó
Ctra. BV-4131 trencall al km. 10 en direcció oest cap a Fonollet i abans del Lledó camí direcció W

Coordenades:

41.99958
1.84597
404425
4650374
08175-244
Patrimoni immoble
Edifici
Popular
Contemporani
XIX-XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. Cad.:08174A011000410000HD
Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Casa de pagès molt reformada però que manté, més o menys, la volumetria originària. A aquesta estructura originària, formada per un cos simple, s'hi han adossat diverses ampliacions, que han amagat gran part de la façana principal, orientada al sud-est, especialment amb la construcció d'una terrassa moderna. També s'hi ha adossat un cobert al costat sud-oest, fet amb materials moderns, el qual conserva restes d'un antic forn de pa. El cos originari té planta baixa m´s un pis i sotacoberta, i els murs són de pedra, arrebossada i pintada. La coberta és de teula a doble vessant. Les finestres han estat majoritàriament substituïdes per materials moderns. A la façana principal es pot veure el portal d'entrada d'arc rebaixat i petites obertures a les plantes superiors.

El Catàleg de masies i cases rurals proposa la declaració de Bé d'Interès Local (BCIL) d'aquest element.

Anteriorment era coneguda com caseta de Niubò, ja que el propietari era de cal Niubò, de Casserres. El sobrenom de l'Escarbat és degut a unes noies que procedien d'una casa de Navàs denominada ca l'Escarbat, i a les quals la gent anomenava popularment “les escarbates”. El padrí de l'actual propietari va comprar la casa al final del segle XIX o començament del XX. L'actual propietari va sobrealçar la casa per tenir més espai a les golfes i va construir la terrassa davantera.

AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa 1.05