Ca l'Arnaus
Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector sud del nucli urbà
  Emplaçament
  Carrer Catalunya, 3, 08274 (Sant Feliu Sasserra)

  Coordenades:

  41.94375
  2.02255
  418978
  4643993
  Número de fitxa
  08212 - 35
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Presenta arrebossat degradat en algunes parts dels murs.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA.17014
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 61201DG1494S
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  Ca l'Arnaus està situada prop del nucli antic de Sant Feliu Sasserra fent cantonada amb els carrers Catalunya i Santiago Russinyol i a escassos metres de la plaça de Baix i la plaça Torres i Bages.
  Es tracta d'una casa de mitjanes dimensions formada per un cos central de planta baixa i dos pisos, i un cos adossat a la dreta d'un pis d'alçada. Les parets de càrrega són de maçoneria de pedra arrebossades. La teulada, que presenta un ràfec de fusta d'una volada considerable, és de doble vessant amb aigües a la façana principal.
  La façana principal, orientada al nord, presenta una composició pràcticament simètrica. A la planta baixa s'hi obre una portalada d'arc rebaixat amb brancals i llinda motllurats, i la data inscrita de 1800. A banda i banda de la porta hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada. Al primer pis es repeteix la composició en tres obertures, que en aquest cas són tres balcons emmarcats amb brancals i llinda motllurats. La llinda del balcó central presenta una inscripció amb les lletres ABCD emmarcades en una filigrana geomètrica. Al segon pis també hi ha tres obertures emmarcades amb brancals i llinda motllurats, la central correspon a un balcó i les dues restants a dues finestres. Només trenca la simetria un petit nínxol de pedra amb la imatge de Sant Anton amb un nen, que es troba situat al primer pis, a la banda esquerra del balcó central.
  A la dreta de la façana hi ha adossat un altre cos d'alçada inferior, força reformat. Té dues grans obertures, una porta a la planta baixa i una finestra al primer pis entre les quals hi queda inserit a la paret un carreu treballat amb la inscripció de 1779 acompanyat d'una ferradura i una creu.
  La façana oest, que dóna al carrer Santiago Russinyol, correspon al cos adossat. Presenta diverses obertures i té el tram inferior de la paret construït amb maçoneria de pedres grans lligades amb morter.
  La façana sud dóna a un pati interior i presenta diverses obertures, entre les quals algunes arcades i una terrassa.

  El portal d'entrada, segons la llinda, data la casa a l'any 1800. Fou construïda per l'hereu del mas Arnaus (un dels masos més importants de Sant Feliu Sasserra) amb la intenció d'establir-hi la seva residència i posar un masover al mas. A part de la vivenda, la casa també s'utilitzava com a centre d'emmagatzematge dels fruits que es collien a la finca, especialment vi i oli. S'hi havia produït oli i per aquest motiu al soterrani hi ha tot un seguit de canalitzacions. Era costum que per la festa major del poble família obsequiés amb una peça de caça a cada convidat.

  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya de Sant Feliu Sasserra, Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat a l'octubre de 2005.