Barraca de vinya del Pla Foguetes Oristà

Osona
Sector nord del terme municipal
A 250 metres de la carretera BV-4404, punt quilomètric 3'200

Coordenades:

41.96536
2.05614
421789
4646361
08151-274
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Popular
Bo
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 015A00026
Jordi Compte i Marta Homs

La barraca de pla Foguetes es troba situada al marge d'un camp, al nord-est de la Torre d'Oristà, en una zona plana coneguda com Pla Foguetes. Es tracta d'una barraca de vinya de mitjanes dimensions, de planta circular, construïda amb pedra seca, tot i que en algunes parts s'ha reforçat l'estructura amb terra i morter i coronada amb falsa cúpula. Presenta gruixuts murs de 60 centímetres, un diàmetre interior de 2,35 metres i una altura màxima de poc més de 2 metres. Actualment només té una obertura, la porta principal, encarada a l'oest, però s'observa una altra obertura encarada a l'est tapiada.

Les barraques de vinya, també anomenades barraques cerdanes, les construïren els pastors cerdans que baixaven a les planes a llogar-se com a jornalers en el camp. La seva coneixença i experiència en l'art de la construcció de la pedra seca, molt utilitzada en les zones pirinenques, va portar a deixar testimoni d'aquest tipus de construcció en aquestes contrades. Les barraques tenien el seu ús en l'emmagatzematge dels utensilis emprats en les feines del camp, així com també com aixopluc esporàdic en cas de necessitat, ja que les reduïdes dimensions no creen espai per a un llarg estatge.
El conreu de vinya s'expandí durant els segles XVII i XIX fins a l'arribada de la fil·loxera (insecte que ofega els ceps) vers el 1890 que provocà la crisi vinícola.