Barraca de vinya del pont del riu Bassí Oristà

Osona
Sector oest del terme municipal
A 100 metres de la carretera B-433, punt quilomètric 12'550

Coordenades:

41.93962
2.04478
420816
4643514
08151-273
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Popular
Regular
La part exterior de la zona nord es troba parcialment esfondrada. Presenta terra, vegetació i sediments a la coberta.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 011A00045
Jordi Compte i Marta Homs

La barraca de vinya es troba situada a 100 metres de la carretera que d'Oristà condueix a Sant Feliu Sasserra, al marge d'un camp a la zona propera al pont del riu Bassí i del Gorg Negre. És una barraca circular construïda amb la tècnica de la pedra seca. Té un diàmetre exterior de 3 metres i un d'interior de 1,5 metres. L'ample mur (de més de 60 centímetres) és de pedres irregulars de mitjanes dimensions, presentant pedra de majors dimensions i treballada l'obertura principal que es troba coronada per una llinda. La barraca presenta una coberta de falsa cúpula amb una gran llosa central i un ràfec de pedres que resseguia tot el seu perímetre. Està constituïda per una porta d'accés orientada al sud-est i una petita finestra al sud. A l'interior s'hi observa una cavitat a mode de lleixa per dipositar-hi objectes, anomenat armari.

Les barraques de vinya, també anomenades barraques cerdanes, les construïren els pastors cerdans que baixaven a les planes a llogar-se com a jornalers en el camp. La seva coneixença i experiència en l'art de la construcció de la pedra seca, molt utilitzada en les zones pirinenques, va portar a deixar testimoni d'aquest tipus de construcció en aquestes contrades. Les barraques tenien el seu ús en l'emmagatzematge dels utensilis emprats en les feines del camp, així com també com aixopluc esporàdic en cas de necessitat, ja que les reduïdes dimensions no creen espai per a un llarg estatge.
El conreu de vinya s'expandí durant els segles XVII i XIX fins a l'arribada de la fil·loxera (insecte que ofega els ceps) vers el 1890 que provocà la crisi vinícola.