Barraca de vinya del molí del Bach Oristà

Osona
Sector central del terme municipal
A 1100 metres per pista forestal de la carretera B-433, punt quilomètric 8'800

Coordenades:

41.94157
2.06771
422719
4643709
08151-269
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Popular
XIX
Bo
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Casa Terradellas S.A. Ctra. Puigcerdà, km.70. 08503. Gurb
Jordi Compte i Marta Homs

La barraca de vinya del molí del Bach es troba situada al nord del nucli urbà d'Oristà, al costat d'un camp prop del camí que condueix a la masia de Camp de Devesa, a dos-cents metres al nord del molí del Bach. Es tracta d'una barraca de planta circular construïda amb murs de la pedra seca. Té un diàmetre interior de més de 2 metres una altura aproximada de 2,50 metres. L'obertura principal, que està orientada al sud, es troba coronada per una prima llosa a mode llinda i presenta dues petites finestres: una orientada a l'est i l'altra al nord. La barraca presenta una coberta de falsa cúpula i un ràfec de pedres o lloses petites ressegueix tot el seu perímetre. En una pedra del brancal esquerra a l'obertura principal hi ha la data inscrita de 1890. Presenta petits despreniments a la banda est de la coberta, en la qual hi ha terra i bardissa.

Les barraques de vinya, també anomenades barraques cerdanes, les construïren els pastors cerdans que baixaven a les planes a llogar-se com a jornalers en el camp. La seva coneixença i experiència en l'art de la construcció de la pedra seca, molt utilitzada en les zones pirinenques, va portar a deixar testimoni d'aquest tipus de construcció en aquestes contrades. Les barraques tenien el seu ús en l'emmagatzematge dels utensilis emprats en les feines del camp, així com també com aixopluc esporàdic en cas de necessitat, ja que les reduïdes dimensions no creen espai per a un llarg estatge.
El conreu de vinya s'expandí durant els segles XVII i XIX fins a l'arribada de la fil·loxera (insecte que ofega els ceps) vers el 1890 que provocà la crisi vinícola.