Barraca de vinya de Pla Noguera Oristà

Osona
Sector central del terme municipal
A 2000 metres de la carretera BV-4404, punt quilomètric 1'400

Coordenades:

41.93858
2.06222
422260
4643382
08151-270
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Popular
Regular
Presenta la teulada ensorrada.
Inexistent
Difícil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 012A00063
Jordi Compte i Marta Homs

La barraca de vinya de Planoguera es troba situada al sud de la masia de Planoguera, en una zona plena de petites feixes anomenada la Trona, sobre els cingles que solca la riera Gavarresa. Es tracta d'una barraca de petites dimensions, de planta quadrada de 2,5 x 2,5 metres bastida aprofitant el marge d'un camp. Està construïda amb pedra seca i coberta amb volta de falsa cúpula de lloses la qual s'ha esfondrat. Presenta una única obertura al sud que constituïa la porta d'accés.

Les barraques de vinya, també anomenades barraques cerdanes, les construïren els pastors cerdans que baixaven a les planes a llogar-se com a jornalers en el camp. La seva coneixença i experiència en l'art de la construcció de la pedra seca, molt utilitzada en les zones pirinenques, va portar a deixar testimoni d'aquest tipus de construcció en aquestes contrades. Les barraques tenien el seu ús en l'emmagatzematge dels utensilis emprats en les feines del camp, així com també com aixopluc esporàdic en cas de necessitat, ja que les reduïdes dimensions no creen espai per a un llarg estatge.
El conreu de vinya s'expandí durant els segles XVII i XIX fins a l'arribada de la fil·loxera (insecte que ofega els ceps) vers el 1890 que provocà la crisi vinícola.