Barraca de vinya 3 Oristà

Osona
Sector sud del terme municipal
A 50 metres de la carretera C-670, punt quilomètric 7'470

Coordenades:

41.92919
2.05907
421988
4642342
08151-272
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Popular
Regular
La part exterior es troba parcialment esfondrada i s'hi observen esquerdes als murs.
Inexistent
Sí, CC.AA. 11819
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 007A00068
Jordi Compte i Marta Homs

La barraca de vinya es troba situada al sud del nucli urbà d'Oristà, en un pendent àrid d'un turó sobre la carretera c-670 que condueix a l'Eix Transversal. És una barraca circular construïda amb la tècnica de la pedra seca. Té un diàmetre interior de 2,40 metres una altura aproximada de 2,10 metres. L'ample mur (de més de 70 centímetres) és de pedres irregulars de mitjanes dimensions, presentant pedra de majors dimensions i treballada l'obertura principal que es troba coronada per una prima llosa a mode llinda. La barraca presenta una coberta de falsa cúpula i es pot suposar que tenia un ràfec de pedres o lloses petites que resseguia tot el seu perímetre. Està constituïda per una porta d'accés orientada al sud-oest i tres petites obertures enrunades exteriorment.

A la part interior de la porta, sobre la llinda, hi havia un forat anomenat en les cartes arqueològiques amb el nom de cocó.

Les barraques de vinya, també anomenades barraques cerdanes, les construïren els pastors cerdans que baixaven a les planes a llogar-se com a jornalers en el camp. La seva coneixença i experiència en l'art de la construcció de la pedra seca, molt utilitzada en les zones pirinenques, va portar a deixar testimoni d'aquest tipus de construcció en aquestes contrades. Les barraques tenien el seu ús en l'emmagatzematge dels utensilis emprats en les feines del camp, així com també com aixopluc esporàdic en cas de necessitat, ja que les reduïdes dimensions no creen espai per a un llarg estatge.
El conreu de vinya s'expandí durant els segles XVII i XIX fins a l'arribada de la fil·loxera (insecte que ofega els ceps) vers el 1890 que provocà la crisi vinícola.

Inventari del patrimoni arqueològic i paleontològic de Catalunya. Oristà. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat el maig de 2006.