Barraca cal Xic de la Muntanya
Vallcebre

  Berguedà
  La Muntanya

  Coordenades:

  42.2033
  1.79807
  400776
  4673048
  Número de fitxa
  08293 - 232
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Regular
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08293A004003550000AK
  Autoria de la fitxa
  OPC - María del Agua Cortés Elía

  Barraca Cal Xic de la Muntanya: encastada en la paret del marge, porta de llinda plana (100cm x 20cm), planta oval, sostre ensorrat i tapat amb xapa, orientada al sud-est. Barraca ubicada en una zona de camps i feixes gairebé abandonades entre 1400m i 1500m d'altitud. Antigament feixes de conreu, ara majoritàriament cases de segona residència. Accés fàcil a peu, des de la pista antiga de Coll de Pradell.

  Fotografies de Guillem Quer (SPAL).

  Hi ha moltes barraques en el municipi de Vallcebre i hi ha de totes les tipologies des de barraques refugi fins a barraques gairebé monumentals. La barraca refugi és petita i servia per aixoplugar-se. N'hi ha unes de molt petites en què hi cap només una persona i que servien per guardar eines. La barraca mitjana és més gran amb una amplada i una alçada que permeten una estada més còmoda, on s'hi podia cuinar i passar nit. La barraca “monumental” te una alçada que permet la construcció de dos pisos a l'interior per estades de dies. Aquestes barraques tenen lleixes i armaris. Les barraques de Cal Xic de la Muntanya i de Cal Parisa es troben en terrenys més fèrtils i més recentment conreats.

  Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.