Balma de coll Triador
Perafita

  Osona
  Sector est del terme municipal
  Emplaçament
  A 1050 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 14'100.

  Coordenades:

  42.05623
  2.13345
  428297
  4656383
  Número de fitxa
  08160-120
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 005A00002
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  La balma de coll Triador està situada en la fondalada que separa les masies de la Serra i Coll Triador, a un extrem del terme municipal de Perafita a pocs metres del de Sant Boi de Lluçanès.
  Es tracta d'un balma de mitjanes dimensions, d'uns 15 metres de banda a banda amb una profunditat màxima de 8 metres. La balma no té un terra pla sinó que forma entrants, sortints i raconades a causa dels blocs de pedra que s'han anat desprenent. Es tracta d'un espai molt humit i ombrívol, tant per l'orientació de la balma (pràcticament al nord) com pel fet que hi passa un rec a tocar al voltant del qual hi ha crescut una densa massa de vegetació.
  A l'altre costat del rec hi ha l'antiga horta de la Serra, un espai conreable, assolellat i a la vegada proper al rec, dividit en nombroses feixes limitades per murs de maçoneria de pedra.

  Segons fonts orals, en aquesta font hi havien dormit i viscut temporalment pobres i captaires, que aprofitaven els racons que forma la balma per arrecerar-se de les inclemències del temps.