Ball de diables
Vilafranca del Penedès

    Alt Penedès
    Casc antic

    Coordenades:

    41.34637
    1.69811
    391083
    4578026
    Número de fitxa
    08305 - 279
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Música i dansa
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVII-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Lúdic
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Ball parlat de tradició religiosa que forma part del repertori d'entremesos de costum que simbolitza la lluita entre el Bé i el Mal. Els components del Ball de Diables estan encapçalats per Lucífer, acompanyat per la diablessa i una dotzena de diables més, de categories diferents i noms diversos: Alferes, Porrer, Borron, Llicenciat. Els timbalers són l'acompanyament musical; a més de la figura de l'Àngel, que és important en la representació del Quadre històric.
    El vestuari antic era de tela gruixuda d'amiant, en forma de vestits de granota. A partir de l'any 1968, són d'arpillera o sac, porten caputxa amb banyetes.
    A més de fer petar coets, carretons o sortidors i de representar el Quadre històric, conegut com Auto Sacramental, cada 31 d'agost, reciten els versos. Es tracta d'estrofes satíriques amb temes d'actualitat de la vida local i comarcal

    Existeixen uns versos, de l'apotecari Comelles, que recreen la processó commemorativa de la canonització de Sant Ramon de Penyafort, l'any 1601, i que parlen que cinc diablots acompanyaven el Drac. En els comptes de Festa Major de l'any 1755 se'ls anomena boribots o buribots.
    El llibre de l'Administració del patró de Vilafranca del Penedès, de 1778 a 1876, dóna fe de la que podria ser la primera incorporació dels Diables, com a ball ja estructurat.

    BAYER, Xavier i altres (1997). Abecedari de la Festa Major de Vilafranca del Penedès. Edita Vilatana, C.B. Vilafranca del Penedès.
    MIRALLES FIGUERES, Eloi (2003). " Ball de Diables", dins Festa Major de Vilafranca del Penedès. Ajuntament de Vilafranca del Penedès.