Arxiu Parroquial de Sant Rafael i Santa Anna del Figaró
Figaró-Montmany

  Vallès Oriental
  Nucli del Figaró
  Emplaçament
  Església Parroquial de Sant Rafael i Santa Anna. Plaça de l'Església s/n. i Bisbat de Vic.

  Coordenades:

  41.72166
  2.27376
  439593
  4619128
  Número de fitxa
  08134-206
  Patrimoni documental
  Tipologia
  Fons documental
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XIII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Física
  Accés
  Restringit
  Científic
  Titularitat
  Privada accessible
  Bisbat de Vic. C/ Santa Maria, n. 1. 08500. Vic.
  Autor de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  L'Arxiu Parroquial de Sant Rafael i Santa Anna del Figaró es conserva a les dependències de la mateixa parròquia, depenent del bisbat de Vic. La documentació amb una cronologia que va del 1850 al segle XX, correspon a l'època moderna i contemporània. La classificació de l'Arxiu es troba ordenada per: Llibres sacramentals. De baptisme, confirmacions, matrimonis i defuncions entre 1875 i 2005. Un apartat de vària sacramental, documents episcopals i inventaris parroquials. Un apartat de caire genèric amb esmenes a visites pastorals, documents episcopals i inventaris parroquials. I un apartat centrat en l'administració (comptes i factures, aniversaris i celebracions i llibre d'obra).

  D'acord amb l'article 19 "Patrimoni documental" de la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català (DOGC núm. 1807, 11.10.1993) els documents amb més de quaranta anys d'antiguitat formen part del patrimoni documental de Catalunya.

  L'antiga capella de Sant Rafael i Santa Anna del Figaró es va reedificar al segle XVIII i de nou entre 1838 i 1841 amb l'objectiu de convertir-se en centre parroquial. Així doncs, l'actual església de Santa Anna i Sant Rafael, fou construïda expressament a mitjan segle XIX en substitució de la capella anterior d'origen baixmedieval i emplaçada en un lloc proper, més enlairat. El motiu del trasllat de la parroquialitat fou molt polèmic, sobretot per part dels rectors de Sant Pere de Vallcàrquera que no volien traslladar-se al temple de Sant Rafael del nucli del Figaró, construït l'any 1776 i reformat el 1850. El trasllat, lògic tenint en compte el desenvolupament del nucli, es va allargar durant uns 25 anys per la resistència del rector de Vallcàrquera al canvi i al seu propi trasllat al Figaró, fins que el 1870 consta com a nova parròquia l'església del Figaró. En el decurs de la Guerra Civil Espanyola es va perdre part de la documentació conservada de l'antiga capella i part de la de l'església parroquial, moment en què va ser utilitzada com a centre de refugiats. Segons l'actual rector, part de la documentació s'hauria recollit a l'Arxiu Episcopal de Vic.

  GROS, M.S.; MASNOU, J. M.; ORDEIG, R. 1997. Arxiu Episcopal de Vic. Secció d'Arxius parroquials, monàstics, corporatius i privats. Catàleg dels fons, actualització a cura de Rafel GINEBRA; segona part: P-V. Biblioteca i Arxiu Episcopals. Vic.