Aplec de Santa Àgata
Gaià
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Aplec que se celebra a la petita capella dedicada a aquesta santa, emplaçada al lloc on hi ha les restes del castell de Gaià. Litúrgicament, la festa de Santa Àgata és el 5 de febrer, però es traspassa al primer diumenge d'aquest mes, al matí. L'aplec es va començar a fer l'any 1986 quan, després d'un temps en què la capella va estar abandonada, s'inaugurà la restauració que se'n va fer. Des d'aleshores aquesta festa ha arrelat com un esdeveniment típic d'aquestes contrades. Comença amb una caminada per pujar a peu des de Gaià fins a dalt del turó. A la capella es celebra missa cantada per la coral de Sant Esteve i es canten també els goigs propis de la capella (una composició moderna de 1986). En acabat, s'ofereix un esmorzar amb coca i xocolata.
Autor de les fotografies: Josep Matamala Pons
Història
La capella de Santa Àgata es troba erigida al lloc hi havia hagut el castell de Gaià i un anterior poblat ibèric. No coneixem notícies documentals de la capella que, per la seva tipologia constructiva, podria deduir-se que fou construïda al segle XIX. Era situada dins la propietat del mas Noguera, el qual va heretar els drets del castell de Gaià. Ja al segle XX, després d'un temps que la capella quedés abandonada, la propietària Teresa Miralda Domingo i el seu cunyat i administrador en van promoure i finançar la restauració l'any 1983. Hi van intervenir veïns i grups d'escoltes de Barcelona i Navàs. El 1986 es va beneir la capella i la nova imatge de santa Àgata. Josep Matamala Bruch va esculpir la llinda que hi ha sobre la porta, amb l'any de la inauguració. Llavors es va iniciar el costum de fer-hi un aplec anual, per la festa de la santa, el febrer.
Bibliografia
BADIA, Josep M i altres (2016). "Arquitectura", "Relacions socials i festes", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 171-172, 231.
Web oficial de l'Ajuntament de Gaià: http://www.gaia.cat/el-municipi/tradicions-i-festes.php