Alzina del camí de Ca n'Àngel
Esparreguera

  Baix Llobregat
  Cami de "Ca n'Àngel"
  Emplaçament
  Camí que va a Ca n'Àngel.

  Coordenades:

  41.55555
  1.8485
  403974
  4601072
  Número de fitxa
  08076 - 3
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Espècimen botànic
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Ordenança municipal no fiscal n. 41, 10-1-1997.
  Accés
  Fàcil
  Ornamental
  Titularitat
  Privada
  08075A03009011
  Autoria de la fitxa
  ArqueoCat SL- Josefa Huertas i Natalia Salazar

  Alzina ("Quercus ilex") d'una alçada de 15 metres, amb una volta de canó de 2,20 m i una capçada (diàmetre) aproximada entre 10 metres.
  Arbre de flors reduïdees, sense pètals, unisexuals, les masculines reunides en inflorescències pendulars anomenades aments i les femenines solitàries o en grups de 2 a 3. La forma d'aquestes flors ja deixa entreveure (com a Pins i Xipre) el seu caràcter anemòfil, és a dir, que el seu pol·len és trasparent pel vent i no pels insectes. Es tracta de plantes monoiques, les flors masculines i femenines es troben branques separades però no conviuen al mateix arbre. Les seves fulles són simples, alternes, perennes, coriàcies, lanceolades, amb un marge enter, dentat o gairebé espinós, d'un verd fosc a l'anvers i recobertes d'una borra grisosa al revers. El seu fruit és molt característic, una núcula ( fruit sec amb una sola llavor) revestida a la seva base per un involucre lignificat recobert d'esquames anomenat cúpula. Tot el conjunt és el conegut aglà. És un arbre corpulent, de fins a 20 m. d'alçada, de creixement lent, fusta dura i amb nusos, útil per a fer mànecs d'eines i antigament usada per a fer carbó.

  Edat estimada 150 anys. Cal esmentar que l'alzina formava antigament els boscos de la zona on ens trobem, però va ser substituida per l'home que hi va plantar el Pi, molt més ràpid en el seu creixement i per tant més explotable, però per contra molt més brut alhora de formar boscos i mol menys resistent al foc.

  (1997): Càtaleg d'arbres d'interès local. Ajuntament d'Esparreguera. Inèdit.