A ponent del mas de l'Aubreda o de l'Albereda
Sant Martí de Tous

    Anoia
    Coll de l'Aubereda. Al sud del nucli urbà.
    Emplaçament
    300 metres a ponent del mas de l'Aubreda, en el vessant d'un petit turó en un encreuament de camins
    515

    Coordenades:

    41.54374
    1.51563
    376192
    4600184
    Número de fitxa
    08226 - 141
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Prehistòric
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    AIA. Catàleg bens a protegir POUM 2012
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPAC 7688
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08226A009000320000AB
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas

    Jaciment descobert per membres de la Secció d'Arqueologia del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada, el 15 de gener del 1984. Es tracta d'un taller de sílex a l'aire lliure. Amb motiu de la realització de la Carta Arqueològica l'any 1985, es constatà la presència de vàries peces, nòduls, percutors i nuclis de sílex, així com també algun fragment de ceràmica i un fragment de pedra de granit de molí manual. No s'apreciaren indicis constructius i les peces, a causa de l'erosió esmentada, havien estat desplaçades del seu lloc original. La ceràmica comprèn 13 fragments amorfs d'aspecte del Bronze, sense poder precisar més. La matèria primera
    del taller és el sílex, on no hi aparegué cap peça sobre còdol, però sí varis fragments, ascles, esquerdills i rebuig de talla, nuclis i percutors. Les peces no presenten concreció calcària però sí una forta deshidratació, i no són rodades. Alguna peça o fragment presenta còrtex. Cal destacar ascles de diferents tamanys i també alguna fulla força interessant. Així doncs, es tracta d'un lloc de talla de sílex amb indicis d'habitacle, amb una cronologia difícil de concretar.

    El material es troba dipositat al Museu Comarcal de l'Anoia / Núms. de referènciaM-262 i M-326.
    Foto: Angels Pujol SPAL (2016: pag.98-99 ) i IPAC

    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Sant Martí de Tous. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    PUJOL, A. (2016). Sant Martí de Tous. Revisió de l'inventari arqueològic i estudi del poblament des de la Prehistòria fins a l'Edat Mitjana. Diputació de Barcelona.