Zona d'interès arqueològic a Sant Marc
Santa Eugènia de Berga

Turó de Sant Marc, lloc indeterminat. 08507 Santa Eugènia de Berga.

X-XIV
    Desconegut
    Anna M. Gómez Bach

Es documenta la presència d'unes tombes de lloses a l'extrem del Pla de Sant Marc. Per informadors orals, aquestes encara podrien restar visibles, i gent gran del poble recorda haver-les vist i que algú havia guardat algun fragment de llosa. En altres llocs del terme es documenten restes de ceràmica també pendents d'estudi i atribució.

La zona de Sant Marc presenta una llarga ocupació antròpica, tant per la seva situació privilegiada sobre la plana com pel fet de tractar-se d'una zona de pas. No és estrany, doncs, que aquest lloc fos utilitzat com espai d'enterrament, molt abans de la construcció de l'ermita. La ocupació humana del territori de l'actual municipi de Santa Eugènia de Berga, tot i no estar molt ben documentada ni presenta a la Carta Arqueològica de Catalunya, queda palesa per la troballa de diversos materials associats a aquests periodes. El vestigi més important, fins al moment documentat pertany al periode iibero-romà, i romà amb el pas d'una via romana, així com per les troballes d'alguns fragments ceràmics associats a aquest període.