Zona d’escalada de Céllecs
Òrrius

  Maresme
  Serralada de Céllecs
  Emplaçament
  Des de la pista de Sant Bartomeu a la carena hi ha dos camins que hi porten. Es troben a poca distància l’un de l’altre, i surten a mà esquerra, abans del darrer revolt a la dreta, que mena al coll entre els turons de Mataró i Céllecs.
  486 m

  Coordenades:

  41.55492
  2.34011
  444970
  4600572
  Número de fitxa
  08153 - 30
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Xarxa natura 2000
  Natura 2000
  Àrea especial de conservació
  Es troba al Parc de la Serralada Litoral PEIN (DOGC 4154 de 15/06/2004)
  Accés
  Fàcil
  Lúdic
  Titularitat
  Privada
  08152A004000140000ZZ
  Autoria de la fitxa
  Virgínia Cepero González

  La zona de Céllecs és l’escola d’escalada per excel·lència del Maresme, amb vies per a tots els nivells. Es caracteritza pel seu magnífic granit i pels blocs de poca alçada.

  Està formada per diversos grups rocosos dispersos, aptes per a polir les tècniques d’escalada aplicables al granit.

  L’escola consta de sectors clarament distingits:

  • Les Roques Noves: orientació sud i est. Les reunions es troben restaurades per parabolts amb anella o químics. Hi predominen les vies tècniques de regletes, amb alguna placa d’adherència i algun desplom de bona presa. L’alçada de les vies oscil·la entre els 5 i els 10 m.
  • Contavent: orientació nord-est. Gairebé a totes les reunions hi ha químics o parabolts. Hi predominen les vies tècniques de regletes, amb alguna fissura i algun desplom de bona presa. L’alçada de les vies oscil·la entre els 5 i els 15 m.
  • Ris amb avarícia: orientació est. Presenta un parabolt per despenjar-se, un spit i un parabolt per cada via. El tipus d’escalada és de fissura i petites presses. L’alçada de les vies és de 4 m.
  • Can Bronx: orientació sud-oest. Les vies modernes estan equipades amb parabolts, mentre que les més velles tenen spits en bon estat. El tipus d’escalada és de fissures i regletes. L’alçada de les vies oscil·la entre els 8 i els 12 m.
  • Transmutació: orientació sud-oest. Les vies es troben equipades amb parabolts, reunions i noms a peu de via. El tipus d’escalada és de plaques i fissures. L’alçada de les vies oscil·la entre els 8 i els 20 m.
  • La Placa: orientació sud. Gairebé totes les vies de grau baix estan amb químics, parabolts i sòlides reunions. El tipus d’escalada és d’adherència combinada amb regletes i passos a bloc sobre petites regletes, i fissures a l’agulla de Céllecs. L’alçada de les vies oscil·la entre els 10 i els 35 m.

  ESCODA, J. (2009) Zones d’escalada al Maresme. Mataró: autor, p. 74-109.

  TRIQUELL, A. (2012) Parc de la Serralada Litoral (Història i Itineraris). Barcelona: editorial Piolet, p.170.