Zona d’escalada de Céllecs
Òrrius

Serralada de Céllecs
    Emplaçament
    Des de la pista de Sant Bartomeu a la carena hi ha dos camins que hi porten. Es troben a poca distància l’un de l’altre, i surten a mà esquerra, abans del darrer revolt a la dreta, que mena al coll entre els turons de Mataró i Céllecs.

41.55492
    2.34011
    444970
    4600572
    08153 - 30
    Xarxa natura 2000
    Natura 2000
    Àrea especial de conservació
    Es troba al Parc de la Serralada Litoral PEIN (DOGC 4154 de 15/06/2004)
    08152A004000140000ZZ
    Virgínia Cepero González

La zona de Céllecs és l’escola d’escalada per excel·lència del Maresme, amb vies per a tots els nivells. Es caracteritza pel seu magnífic granit i pels blocs de poca alçada.

Està formada per diversos grups rocosos dispersos, aptes per a polir les tècniques d’escalada aplicables al granit.

L’escola consta de sectors clarament distingits:

• Les Roques Noves: orientació sud i est. Les reunions es troben restaurades per parabolts amb anella o químics. Hi predominen les vies tècniques de regletes, amb alguna placa d’adherència i algun desplom de bona presa. L’alçada de les vies oscil·la entre els 5 i els 10 m.
    • Contavent: orientació nord-est. Gairebé a totes les reunions hi ha químics o parabolts. Hi predominen les vies tècniques de regletes, amb alguna fissura i algun desplom de bona presa. L’alçada de les vies oscil·la entre els 5 i els 15 m.
    • Ris amb avarícia: orientació est. Presenta un parabolt per despenjar-se, un spit i un parabolt per cada via. El tipus d’escalada és de fissura i petites presses. L’alçada de les vies és de 4 m.
    • Can Bronx: orientació sud-oest. Les vies modernes estan equipades amb parabolts, mentre que les més velles tenen spits en bon estat. El tipus d’escalada és de fissures i regletes. L’alçada de les vies oscil·la entre els 8 i els 12 m.
    • Transmutació: orientació sud-oest. Les vies es troben equipades amb parabolts, reunions i noms a peu de via. El tipus d’escalada és de plaques i fissures. L’alçada de les vies oscil·la entre els 8 i els 20 m.
    • La Placa: orientació sud. Gairebé totes les vies de grau baix estan amb químics, parabolts i sòlides reunions. El tipus d’escalada és d’adherència combinada amb regletes i passos a bloc sobre petites regletes, i fissures a l’agulla de Céllecs. L’alçada de les vies oscil·la entre els 10 i els 35 m.

ESCODA, J. (2009) Zones d’escalada al Maresme. Mataró: autor, p. 74-109.

TRIQUELL, A. (2012) Parc de la Serralada Litoral (Història i Itineraris). Barcelona: editorial Piolet, p.170.