Fonts per a l’estudi històric d’Òrrius a l’Arxiu Diocesà de Barcelona
Òrrius

Legal i física
    Llei 10/2001,de 13 de juliol, d'arxius i documents.
    Científic/Cultural
    Arquebisbat de Barcelona
    Virgínia Cepero González

L’Arxiu Diocesà de Barcelona compta amb unes valuoses fonts documentals per a l'estudi de la història d'Òrrius. Entre les que destaquen:

Speculum Titulorum Ecclesiasticorum:

• L’Speculum Titulorum Ecclesiasticorum, és un manuscrit realitzat per Antoni Campillo i Mateu, arxiver de l’Arxiu Diocesà de Barcelona, entre els anys 1721 i 1778. Aquest treball, que consta de cinc volums, és un element indispensable per a la recerca sobre l’evolució històrica dels pobles i parròquies de l'antiga diòcesi de Barcelona. És un recull de l'historial dels beneficis, capellanies i altres fundacions. Pel que fa a Òrrius, es troba en el volum 3, foli 237.
    • El Novum Speculum Titulorum Ecclesiae Barchinonensis, obra de Josep Maria Martí Bonet, actual director de l’Arxiu Diocesà de Barcelona, realitzada l’any 2017. És una actualització de l’anterior, que consta de tres volums corresponents als tres bisbats actuals en els quals s’ha dividit l’antiga diòcesi. Òrrius es troba en el volum 1, entre les pàgines 500 i 503.

Visites pastorals:

Es tracta d’una sèrie documental molt important per a l’estudi de la història quotidiana de les parròquies. També inclouen els inventaris de béns, que són de gran utilitat per documentar els elements artístics que es trobaven en les esglésies al llarg del temps i, especialment, pels que hi havia abans de la guerra civil (1936-1939) i que es van perdre.

Les visites pastorals es poden consultar a les següents obres:

• Visites pastorals a la diòcesi de Barcelona (1303-1939) Context i índex, realitzada per Josep Maria Martí Bonet l’any 2015. A les pàgines 244 i 245 es troben totes les referències (volum i foli) a les visites pastorals fetes a Òrrius.
    • Glossa a Ponç de Gualba. Visites Pastorals (1303-1330), realitzada per Josep Maria Martí Bonet l’any 2017, que recull la transcripció íntegra de totes les visites pastorals realitzades pel bisbe Ponç de Gualba, entre els anys 1303 i 1330.
    • Novum Speculum Titulorum Ecclesiae Barchinonensis vol. V/1 Visites del Patriarca Francesc Climent àlies "Sapera" bisbe de Barcelona, realitzada per Josep Maria Martí Bonet l’any 2021, que recull les visites del bisbe Francesc Climent l’any 1421.
    • Elenchus. És una visita pastoral de Ramon Guillamet i Coma, bisbe de Barcelona, que es va fer l’any 1921. Òrrius es troba en el volum 17, foli 232.

Parròquies:

És una sèrie formada per documentació diversa i de diferent cronologia, organitzada per parròquies. La documentació corresponent a Òrrius es troba a la caixa 553.

Tresor Artístic de la diòcesi de Barcelona:

És un manuscrit elaborat per Mossèn Manuel Trens, el primer director del Museu Diocesà de Barcelona i responsable del patrimoni de la diòcesi durant bona part del segle XX. El volum es va fer durant la visita pastoral del bisbe l’any 1926, i és molt important des del punt de vista patrimonial perquè es documenten, uns anys abans de la guerra civil, obres d’art que posteriorment es van perdre. La referència a Òrrius es troba en els folis 216 i 217.

Arranjaments parroquials:

Es tracta d’una sèrie documental formada per informes, d’especial interès per les referències als fets succeïts en esclatar la guerra civil. El  llibre El martiri dels temples a la diòcesi de Barcelona, obra de Josep Maria Martí Bonet l’any 2017 recull el contingut d’aquests informes. La informació referent referent a Òrrius es troba a les pàgines 213 i 214.

Recull d’informacions i imatges facilitades per Joana Alarcón de l’Arxiu Diocesà de Barcelona.

Les fotografies corresponen als folis de l’Speculum Titulorum Ecclesiasticorum que fan referència a Òrrius.

MARTÍ BONET, J.M. (2008) El martiri dels temples a la diòcesi de Barcelona. Barcelona: Arxiu Diocesà de Barcelona. Departament de la Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya.

MARTÍ BONET, J.M. (2015) Visites pastorals a la diòcesi de Barcelona (1303-1939) Context i índex. Barcelona: Arxiu Diocesà de Barcelona.

MARTÍ BONET, J.M. (2017) Novum Speculum Titulorum Ecclesiae Barchinonensis, vol I. Barcelona: Bubok Publishing S.L.

MARTÍ BONET, J.M. (2017) Glossa a Ponç de Gualba. Visites Pastorals (1303-1330). Barcelona: Bubok Publishing S.L.

MARTÍ BONET, J.M. (2021) Novum Speculum Titulorum Ecclesiae Barchinonensis vol. V/1 Visites del Patriarca Francesc Climent àlies "Sapera" bisbe de Barcelona. Barcelona: Bubok Publishing S.L.