Xiprers del cementiri Olesa de Montserrat

  Baix Llobregat
  Passatge sense nom (entre els carrers Arquitecte Gaudí i Colom)
  A l'interior del cementiri Vell
  97

  Coordenades:

  41.54218
  1.88777
  407230
  4599544
  08147 - 236
  Patrimoni natural
  Espècimen botànic
  Bo
  Inexistent
  Restringit
  Simbòlic
  Pública
  Ajuntament d'Olesa de Montserrat. Pl. Fèlix Figueras Aragay, s/n
  Jordi Piñero Subirana

  Conjunt de dos xiprers (cupressus sempervirens) situats a l'interior del Cementiri Vell. Probablement plantats entorn del 1856, quan es construí aquest cementiri municipal, són clars testimonis de la funció d'aquest recinte, que ha quedat fora de servei des de la construcció d'un nou cementiri a can Singla.

  Anteriroment el cementiri es trobava a un costat de la Plaça Nova, vora l'església, i encara se'n conserven restes de la capella. L'any 1856 es va construir aquest cementiri municipal, més ampli, i el 1860 l'antic cementiri es va netejar de tombes i ossos. A mitjan de la dècada de 1980 s'edificà l'actual cementiri de can Singla i, de manera progressiva, s'hi ha anat traslladant les restes dels difunts, de manera que la gran majoria dels nínxols de cementiri vell ja estan buits.
  L'any 2005 es va fer una intervenció arqueològica a la recerca d'una fossa comuna al cementiri, on l'any 1939 presumiblement hi havien enterrat els afusellats a Olesa per les tropes franquistes. La intervenció va ser promoguda per familiars de tres dels afusellats, i realitzada per l'Ajuntament i l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya. L'excavació es va encarregar a la Universitat Autònoma de Barcelona. Finalment la intervenció no va permetre trobar les restes dels afusellats, sinó de diferents restes procedents de la neteja de nínxols en èpoques posteriors.