Cementiri municipal
Olesa de Montserrat

Passatge sense nom (entre els carrers Arquitecte Gaudí i Colom)

Deteriorament d'algunes parts del conjunt.
    Ajuntament d'Olesa de Montserrat. Pl. Fèlix Figueras Aragay, s/n
    Jordi Piñero Subirana

Cementiri municipal, situat en una illa de cases a l'extrem de l'Eixample. Consisteix en un recinte de planta rectangular format per un mur de maçoneria. El portal és l'únic element amb ornamentació, consistent en dues columnes que sostenen un entaulament amb el rètol "Cementerio Municipal". A l'extrem oposat s'aixeca la capella, amb una nau de planta rectangular molt alta. La façana és d'estil clàssic, amb frontó i campanar d'espadanya. En aquesta capella hi ha enterrats els morts de la Guerra Civil del bàndol franquista. A l'interior del recinte, entorn del pati central on hi ha un edicle amb quatre làpides, destaquen també un mausoleu d'arquitectura clàssica coronat amb cúpula, un altre mausoleu i una tomba amb un petit hipogeu. La resta és ocupat per blocs de nínxols, entre algun xiprer.

Anteriroment el cementiri es trobava a un costat de la Plaça Nova, vora l'església, i encara se'n conserven restes de la capella. L'any 1856 es va construir aquest cementiri municipal, més ampli, i el 1860 l'antic cementiri es va netejar de tombes i ossos. A mitjan de la dècada de 1980 s'edificà l'actual cementiri de can Singla i, de manera progressiva, s'hi ha anat traslladant les restes dels difunts, de manera que la gran majoria dels nínxols de cementiri vell ja estan buits.
    L'any 2005 es va fer una intervenció arqueològica a la recerca d'una fossa comuna al cementiri, on l'any 1939 presumiblement hi havien enterrat els afusellats a Olesa per les tropes franquistes. La intervenció va ser promoguda per familiars de tres dels afusellats, i realitzada per l'Ajuntament i l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya. L'excavació es va encarregar a la Universitat Autònoma de Barcelona. Finalment la intervenció no va permetre trobar les restes dels afusellats, sinó de diferents restes procedents de la neteja de nínxols en èpoques posteriors.

GASSIOT, E., OLTRA, J., SINTES, E. (2005). Memòria de la intervenció arqueològica al cementiri Vell d'Olesa de Montserrat. Universitat Autònoma de Barcelona, Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya.