Xiprers de Can Tobella
Esparreguera

A la porta de la masia.

Espècimen botànic
    Ordenança municipal no fiscal n. 41, 10-1-1997.
    ArqueoCat SL- Josefa Huertas i Natalia Salazar

Es tracta de 2 xiprers de 10 metres d'alçària, amb una volta de canó de 1,85 m i una capçada de 4,50 m de diàmetre,
    Són de la fàmilia cupressàcies, gènere " Cupressus", espècie " Cupressus sempervivens". Es tracta d'una conifera de fulla escamosa, persistent a mode d'escames adherides a petites branques, lleugerament separedes al vértex i aromàtiques. Les seves fructificacions són molt conegudes (nous de Xipre) i constituides per 8-10 escames llenyoses que en madurar s'entreobren per alliberar la llavor. El xiprer és una planta que no presenta particulars exigències de clima ni de terreny, resistint climes hivernals rigurosos o terrenys desfavorables i poc humits. Destaca el seu creixement ràpid, podent arribar a viure milers d'anys, i adquirint alçades de fins a 30 m. La seva fusta és temuda per incorruptible i apreciada alhora. Segons la llegenda, amb ella varen ser contruits l'Arca de Noè i el Temple de Salomó. El xiprer formava grans masses forestals a Grècia i l'Orient Mitjà, des d'on els Grecs i els Romans el van extendre pels països de la riba del "Mare Nostrum". El seu nom prové del terme grec "Kyparissos", del que despres va agafar el seu nom l'illa de Xipre. A la nostra vila el trobem presidint llocs monumentals com el cementiri o l'ermita del Puig, ja que la majestuositat i la seva forma esbelta n'afavoreixen aquest ús.

Edat estimada de 80 anys.

(1997): Càtaleg d'arbres d'interès local. Ajuntament d'Esparreguera. Inèdit.