Xemeneia de can Marsell Vallirana

  Baix Llobregat
  Rambla de la Sobirania
  Al bell mig de la rambla, a la banda de llevant
  194m

  Coordenades:

  41.38343
  1.93083
  410604
  4581874
  08295-711
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Contemporani
  XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Ornamental
  Pública
  Ajuntament de Vallirana
  Adriana Geladó Prat

  Xemeneia aïllada situada en un extrem de la rambla de la Sobirania, al bell mig del nucli urbà. Es tracta d'una estructura de planta quadrada formada per quatre cossos superposats, que es van empetitint a mida que la xemeneia agafa alçada. Presenta un basament de formigó i una obertura d'arc rebaixat, amb els maons disposats a sardinell, que es troba oberta en el volum inferior. La construcció està bastida en maons lligats amb morter, amb la part superior completament restituïda. Alhora està delimitada per una barana metàl·lica en la que hi ha instal·lat el nom de la rambla i una placa commemorativa de l'element (any 2010).

  Es tracta de la xemeneia de la màquina de vapor de l'antiga fàbrica de cotó, que va funcionar en aquest mateix lloc fins a finals del segle XIX. Posteriorment, Carles Marsell va instal·lar la seva serradora en el mateix lloc (i fins al carrer que actualment porta el seu nom i que delimita la rambla per la banda de ponent). La inauguració d'aquest monument es dugué a terme per la diada de Sant Sebastià de l'any 2010.

  AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 119-120. ASSOCIACIÓ AMICS DE VALLIRANA (2002). Vallirana II. Barcelona: Viena Edicions, p. 25. OLLÉ, Francesc (2014). Episodis de guerra, entorn de pau. La Vallirana dels anys trenta. Vallirana: Nèctar editorial, p. 21. OLLÉ, Francesc (2016). Vallirana, poble d'aigua. Vallirana: Amics de Vallirana, p. 28.