Monument Roda Marsell Vallirana

  Baix Llobregat
  Rambla de la Sobirania
  A la part davantera de la rambla, orientada al carrer Major
  195m

  Coordenades:

  41.38378
  1.93048
  410575
  4581914
  08295-710
  Patrimoni moble
  Element urbà
  Contemporani
  XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Ornamental
  Pública
  Ajuntament de Vallirana
  Adriana Geladó Prat

  Roda giratòria situada al començament de la rambla, semisoterrada respecte al nivell de circulació d'aquesta i delimitada amb baranes de ferro. Es tracta d'una roda de grans dimensions muntada en posició vertical i que gira entorn d'un eix horitzontal. Està formada per una estructura circular de fusta reforçada amb ferro i amb dues llantes laterals de ferro també. Lligada a la barana que la delimita hi ha una placa metàl·lica que fa referència a l'element i a l'any de la seva instal·lació.

  La màquina rotativa per a la fabricació d'encenalls i flocs fou inventada i patentada per Carles Marsell Condeminas, propietari de la serradora de can Marsell o serradora de Dalt, al voltant de l'any 1890. Feien caixes de fusta i encenalls per a l'embalatge i transport de la fruita. Als anys 30 del segle XX era una de les empreses més importants de Vallirana, coneguda amb el nom de Viruta de Vallirana. Posteriorment, amb la producció aturada, la roda fou traslladada rodant pel carrer cap a les instal·lacions de la serradora de Baix o Cooperativa La Valliranense (la màquina havia sortit a subhasta després de la guerra Civil i, entre tots els socis de la cooperativa, la van comprar). La serradora de Dalt reinicià la seva activitat als anys 50 i fins als anys 70. La roda funcionava mitjançant un motor que la feia girar a través d'unes corrioles. Les llates de fusta eren tallades per una ganiveta i, posteriorment, esmicolades per un ribot que en treia els encenalls de diferents mides. La roda està instal·lada en el mateix lloc on hi havia estat la serradora i fou instal·lada per la diada de Sant Sebastià l'any 1996.

  AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 119-120. ASSOCIACIÓ AMICS DE VALLIRANA (2002). Vallirana II. Barcelona: Viena Edicions, p. 25. OLLÉ, Francesc (2014). Episodis de guerra, entorn de pau. La Vallirana dels anys trenta. Vallirana: Nèctar editorial, p. 21. OLLÉ, Francesc (2016). Vallirana, poble d'aigua. Vallirana: Amics de Vallirana, p. 28. ROIG LLORT, Anna; SIMÓ TARRAGÓ, Manuel (2001). Sant Mateu de Vallirana 150 anys: història i vida d'un poble i d'una parròquia (1851-2001). Vallirana: Parròquia de Sant Mateu, p. 151.