Xató de Ribes
Sant Pere de Ribes

    Garraf
    Ribes

    Coordenades:

    41.26239
    1.77204
    397136
    4568613
    Número de fitxa
    08231 - 346
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Tècnica artesanal
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Altres
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Pl. de la Vila, 1
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

    El xató és un plat típic d'algunes localitats del Garraf i el Penedès. El plat té diverses variants segons la localitat en què es prepara. El xató de Ribes es prepara de la següent manera: per fer la salsa, es piquen en un morter els grans d'all amb una mica de sal, les ametlles i les avellanes, fins que quedi una pasta. A continuació s'afegeixen les nyores, el bitxo, el tomàquet i el pa fregit, es pica tot i s'afegeix un raig de vinagre i oli de tant en tant. Un cop tenim a punt la salsa, posarem l'escarola, els seitons, la tonyina, el bacallà esqueixat i les olives arbequines en un plat. Barrejarem els ingredients amb la salsa i afegirem bacallà, olives, seitons i salsa per sobre per a decorar.

    L'autor de la fotografia és Josep Maria Alegre i s'ha tret de la web www.todopueblos.com.