Xató
Sitges

    Garraf
    Sitges

    Coordenades:

    41.23508
    1.81167
    400415
    4565534
    Número de fitxa
    08270 - 248
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Tècnica artesanal
    Contemporani
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Social
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Laia Massansalvador Soler

    El xató és un plat típic del Penedès i el Garraf i s'elabora amb petites diferències depenent de la zona. Els ingredients bàsics per a l'elaboració d'aquesta tradicional amanida són les escaroles, les anxoves, la tonyina, el bacallà i les olives arbequines. El xató se serveix amb una salsa feta amb ametlles, avellanes, all, pebre vermell, nyores, vinagre, tomàquets, pa fregit, oli d'oliva i sal. Per elaborar el plat es piquen les ametlles, les avellanes, els alls, el pebre vermell, la polpa de les nyores, els tomàquets i el pa, tot amb vinagre. S'hi afegeix l'oli per lligar la salsa. Amb la salsa s'amaneix l'escarola adornada amb olives i el peix dessalat.

    La paternitat i originalitat d'aquest plat és reivindicat per diverses localitats de la comarca. A Sitges, el xató es documenta ja l'any 1896, quan el periòdic l'Eco de Sitges recull que es va servir aquest plat en un sopar al Retiro ofert a Santiago Rusiñol. Pels sitgetans, el veritable Xató es va crear a l'antiga "Fonda Subur" -avui desapareguda- situada al carrer C/.Gaudenci nº5.

    ESQUERDA, .M. (2002:17) "Sitges artístic". Barcelona
    VILÀ SOLER, J. (1998) "Diversòrum sitgetà entrellat de costums, fets i dites populars". Quaderns de Sitges. Ajuntament de Sitges.