Xalet director mines
Súria

Al Raval Nou, a la sortida del poble en direcció Manresa

BCIL 4971-I. Aprovació definitiva comissió urbanisme 21/01/2003
    IBERPOTASH SA, C/ Afora s/n 08260 Súria
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Edifici situat al mig d'un jardí amb dos pisos i golfes. La planta està formada per tres rectangles, un de més allargat al que se li adossen perpendicularment dos més, formant com una U, L'espai lliure entre les dues potes de la U està ocupat per un porxo amb terrassa a la primera planta. Les obertures amb llinda presenten a sobre un arc de descàrrega . De tota manera, abunden les obertures amb arc, com les finestretes trífores als capcers de les golfes o al porxat de la planta baixa. Sota el ràfec, una faixa de ceràmica vidrada blanca i blava sobre un filet, constitueix el motiu decoratiu. La teulada, a dues vessants, és molt apuntada i en la mateixa s'hi obren les finestres de les golfes.

Els motius decoratius són d'estil modernista

Els xalets que van ser habitatge dels directius de les mines es comencen a construir l'any 1919. Aquest va ser seu de la CNT - FAI el 1936 (REGUANT, 1997), i el juny de 1938 en ell s'instal·là el tribunal permanent de l'exèrcit de l'est, per cert que el 17 de juliol del mateix any vingué el general Hernández Saravia, que era el cap de l'exèrcit de l'est, a donar el diploma als nous sergents que havien estudiat a Súria (REGUANT, 1997).

CASTELLANO, A.; MASSANA, I.; REGUANT, J. (1983) Súria. Km. 0, Súria.