Vinya d'en Joan Cegos
Mediona

Alt Penedès
    Al sud est del nucli urbà, quasi a la cruïlla entre la BV-2137 i el camí de Sant Joan de Mediona a Can Vic.
    En un camp de vinya a tocar de la BV-2137, a 100 m del KM 1.5.

41.47122
    1.59681
    382833
    4592019
    08122 - 607
    Edats dels Metalls
    (-2200 -1800); III-I aC
    Possiblement afectat per l'activitat agrícola
    Fitxa PAP031 del Catàleg de béns a protegir del POUM
    4005 Inventari Patrimoni Arqueològic
    08121A024000060000WW
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Jaciment situat en un camp de vinya del que durant les diferents campanyes de prospecció realitzades s’han recuperat un bon nombre de restes de cultura material. Pel que fa a la ceràmica és un repertori força ampli datat en l’ibèric ple-tardà, entre els que es troben informes de ceràmica comuna ibèrica a torn, nanses, vols, vores de contenidor, campanianes, àmfores Dressel1A, àmfora itàlica, etc.

De tota manera l’element més significatiu és la part passiva d’una sivella de cinturó de plata decorada amb la tècnica de “damasquinat”. El motiu ornamental consta de dobles “eses” simètriques en un eix central, J. Rovira i E. Santmartí la daten a finals del segle IV i principis del III aC, classificant-la en la tercera sèrie de la tipologia de Joan Cabré.

En aquests terrenys Gallart (del centre d'estudis de Mediona) també va localitzar un botó perforat en V, provinent del jaciment Sobre la Vinya de Joan Cegos  i les restes d’un possible fons de cabana, el que fan pensar en un possible assentament durant el Calcolític a la zona.

Aquest jaciment es podria relacionat a banda del Sobre la Vinya de Joan Cegos, amb la Vinya d’en Rafel i la Vinya d’en Bricus, tots molt propers entre si i amb un horitzó cronològic similar, que suggereix una ocupació i assentament en època ibero-romana a la zona.

Cal assenyalar que en cap d’ells s’hi ha fet una intervenció arqueològica, i que per tant només la recerca podrà concretar l’extensió i característiques d’aquests jaciments, determinant si corresponen a un únic assentament o no.

Jaciment localitzat per Josep Gallart i Romeu, que va prospectar el territori als anys ’80 localitzant diferents restes ceràmiques a la zona.