Villa Subur

Av. Artur Carbonell, 23

Juli Batllevell (1864-1928)
    Bo
    Segons la normativa del Pla Especial és obligat mantenir estrictament tots els elements de l'edifici.
    Pla Especial, 401.2006
    IPA-11966
    Ref. cad.: 62204DF0606S
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici construït entre mitgeres que consta únicament de planta baixa. És característic l'esgrafiat que cobreix el parament del seu frontis, amb motius florals que s'emmarquen clarament dins del llenguatge modernista de l'obra. La porta d'entrada apareix flanquejada per finestres, essent les tres obertures de forma rectangular i dotades de guardapols decorats amb motius florals. Contrasta la formulació classicista del coronament, a base de cornisa motllurada suportada per conjunts de mènsules. La barana del terrat, conformada per barrots d'obra, presenta un capcer semicircular en el centre, on figura el nom de l'edifici, i dos capcers, d'idèntic disseny però de menors dimensions, situats a cada banda; els tres elements estan coronats per un motiu floral a mode de palmeta.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció II. La finca està catalogada com una construcció de tipus C.

La casa va ser construïda amb la finalitat de sortejar-la i destinar els beneficis a la construcció de l'Hospital de Sant Joan. El promotor de l'obra, Joan Bassa, va presentar els plànols a l'Ajuntament de Sitges l'11 de juliol de 1908. El responsable tècnic de l'execució del projecte era l'arquitecte Juli Batllevell. La llicència fou concedida el 13 d'agost d'aquell mateix any.
    Pel que fa a l'autor de l'obra, Juli Batllevell (1864-1928) va ser arquitecte municipal de Sabadell on també va ser responsable dels projectes urbanístics i de la construcció de la casa de la Vila, de la presó, del quarter, del teatre i de l'Hotel Suís.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges.
    MONTE, M.A. (1986) Inventari del Patrimoni Arquitectònic (IPA) 11966