Villa Remei

Av. Artur Carbonell, 25

Bo
    El Pla Especial obliga al manteniment del volum, a la conservació estricta de l'edifici i a la restauració de les seves façanes
    Pla Especial, 402.2006
    IPA-11967
    Ref. cad.: 62203DF0606S
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici construït entre mitgeres i de planta irregular, que disposa d'un petit jardí a la seva banda esquerra, des d'on s'accedeix a l'interior de l'habitatge. Malgrat disposar únicament d'un alçat de dos nivells (pb + 1p) destaca la seva força volumètrica. Pel que fa al frontis que dóna al carrer, disposa d'un parament esgrafiat tot imitant una disposició de carreus de pedra encoixinat. A la planta baixa es localitzen dues obertures conformades per arcs de mig punt d'ampit convex i que corresponen a dues finestres enreixades. La imposta que tradueix a l'exterior el forjat del primer pis, conforma un fris amb decoració floral. La planta superior disposa d'un balcó corregut al que tenen sortida tres obertures rectangulars. La volada és de llosanes de pedra, de perfil motllurat i la barana metàl·lica presenta perfil en forma de "S".
    El coronament de la façana consta d'una cornisa motllurada i sostinguda per mènsules, així com d'una barana d'obra amb capcers decorats per traceries circulars. La coberta és plana i forma un terrat transitable, del que sobresurt una petita torratxa.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció II. La finca està catalogada com una construcció de tipus C. L'edifici també és conegut com El Desvan de Sitges.

El 14 de maig de 1911 Joan Bassa i Careny s'adreçava a les autoritats municipals de Sitges tot sol·licitant llicència per a edificar una casa en un terreny que posseïa a la carretera de Barcelona a Santa Creu de Calafell. El consistori va concedir el permís el 16 de març del mateix any i, uns mesos més tard -concretament el 22 de juny- va obtenir el vist-i-plau del "Cuerpo Nacional de Ingenieros de Caminos, Canales y Puertos de la provincia de Barcelona", que era necessari ja que l'edifici estava situat en una carretera de l'Estat.
    La finca va ser objecte d'una reforma l'any 1928, portada a terme per l'arquitecte Josep Mª Martino.
    Pel que fa a l'autor de l'obra, Juli Batllevell (1864-1928), va ser arquitecte municipal de Sabadell, on també va ser responsable dels projectes urbanístics i de la construcció de la casa de la Vila, de la presó, del quarter, del teatre i de l'Hotel Suís.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges.
    MONTE, M.A. (1986) Inventari del Patrimoni Arquitectònic (IPA) 11967